O ŠKOLI U PEPELJEVCU I U LISTU “POLJOPRIVREDNIK”

U dinamičnom životu u Izdvojenom odeljenju OŠ “Mile Dubljević” u Pepeljevcu ova sedmica je u znaku posete urednice lista ,,Poljoprivrednik” Tamare Gnip iz Novog Sada, koja priprema reportazu o selu Pepeljevacu. Neizbežni segment reportaže o selu je svakako i seoska škola.

Tom prilikom, urednica Tamara Gnip napravila je intervju sa sa učiteljicom Gordanom Stanojević, koji će biti objavljen u narednom broju “Poljoprivrednika”. Centralna tema razgovora sa uliteljicom bila je otvorenost škole prema lokalnoj sredini, ali bilo je reči i o brojnim drugim temama specifičnim upravo za male seoske škole koje su vrlo inspirativne. Urednica “Poljoprivrednika” bila je oduševljena školom u Pepeljevcu. Naravno, u godini u kojoj škola sprema obeležavanje jubileja 90 godina postojanja, bilo je reči i o njenom istorijatu.

Zvanična zabeleška o poseti lista “Poljoprivrednik” uneta je uredno i u školski Dnevnik.

Meštani Pepeljevca su, kako saznajemo, bili vrlo predusretljivi prema gostima iz Novog Sada koji pripremaju reportažu o njihovom selu, a svesrdnu pomoć im je posebno pružio meštanin Aca Meštereović, član Opštinskog veća opštine Lajkovac.

Škola u Pepeljvcu danas ima 22 đaka i dve učiteljice: I i III razred vodi učiteljica Katatina Marković, a II i IV razred vodi Gordana Stanojević. Sve zajedno, odlikuje ih veliki entuzijazam i kreativnost u radu, o čemu svedoče sjajni rezultati i brojne osvojene nagrade učenika, kao i toplina kojom odiše ambijent ove gotovo idilične seoske škole.

“Poljoprivrednik” je specijalizovani list za selo i poljoprivredu i Pepeljevac, selo dobrih domaćina i ozbiljnih poljoprivrednika je svakako pravi izvor neiscrpnih tema za ovaj renomirani specijalizovani list sa tradicijom, koji izlazi od 1956. godine.

“Poljoprivrednik” je bio i ostao dobrodošao gost u domovima pre svega zemljoradnika, ali i u zemljoradničkim zadrugama i na poljoprivrednim imanjima. Malo je stručnih novina na ovim našim prostorima poput “Poljoprivrednika”, a još manje onih koji mogu da se pohvale ovako dugom tradicijom. “Poljoprivrednik” je jedinstven ne samo po tome što postoji i redovno izlazi šest decenija, a to je nemali vek za jednu novinu, već i što je ostao list poljoprivrednih proizvođača, možda jedini koji je tokom minulih godina nastojao da prenosi čitaocima dostignuća pre svega domaće nauke i struke, primenljiva u proizvodnji. Da ih obrazuje, ali i bude uz njih tokom svih društveno-ekonomskih promena, a njih nije bilo malo, podržavajući poljoprivredu i ukazujući na to da je ona jedna od najvitalnijih privrednih grana, koja, kako se to pokazalo, opstaje i u najsurovijim ekonomskim uslovima.

List izlazi dvonedeljno, svakog drugog petka, a 80 % od ukupnog tiraža lista prodaje se putem pretplate, odnosno novine se direktno distribuiraju na adrese čitalaca. Savremeni poljoprivrednik danas ni u kom slučaju ne sme biti neinformisan i poljoprivrednici to dobro znaju. Ovaj specijalizovani list je zapravo i u službi njihove edukacije, koja je u savremenoj poljoprivredi neizbežna.

Related posts