PROMOCIJA KNJIGE “ŽENE ČEKAJU” MIRJANE MARINŠEK NIKOLIĆ

Književno veče Mirjane Marinšek Nikolić, na kojem će predstaviti svoju knjigu “ŽENE ČEKAJU”, održaće se u četvrtak 30. maja sa početkom u 19 časova u čitaonici Gradske biblioteke Lajkovac. Organizator programa je lajkovačka biblioteka.

Lajkovčani imaju jedinstvenu priliku da im bude predstavljena zaista jedna izuzetno zanimljiva knjiga.

O KNJIZI:

Ko su te zagonetne žene koje čekaju?

Osam poglavlja o ljubavi u životu ličnosti: pijanistkinje Jelene Iržikovski i Ive Andrića, slikarke Leposave – Bele Pavlović, Milice Babić Jovanović i Ive Andrića, glumice Bele i pisca Miroslava Krleže, slikarke Milene Pavlović Barili i plesačice Džozefine Bejker, Bejkerove i Fride Kalo, kao i glumice Ite Rine, nagoveštavaju tajnovite i zamagljene ljubavne veze.

Nit koja spaja ove žene junakinje – ukazuje na ono duboko lično, žensko, intimno, na onu suptilnu osećajnost svojstvenu umetnicama. U nedostatku ili odbacivanju ljubavi, one podređuju život umetnosti, a umetnost poistovećuju s vlastitim životom.
U srži ovog romana je nekoliko tajnovitih povesti žena koje čekaju, ciklično i kompoziciono povezanih životima žena umetnica.

SAZNAĆETE:

Zašto je nestala stranica iz knjige Župskog ureda u Krakovu o rođenju i smrti Helene (Jelene) Iržikovske, Andrićeve Jelene, žene koje nema?

Zašto je slikarka Leposava – Bela Pavlović prepustila svoju ljubav s Andrićem kostimografkinji Milici Babić Jovanović?…

O AUTORU:

Mirjana Marinšek Nikolić je vizuelna umetnica i književnica. Studirala je umetnost i književnost, na Ohio University, SAD. Doktorirala je na matematici i informatici na Beogradskom univerzitetu.

Piše za najpoznatije domaće i inostrane časopise iz književnosti i umetnosti. Njen književni opus obuhvata eseje, priče, putopise i romane. Neke od njenih proza objavljene su i u domaćim i stranim antologijama priča.

Autorka je više likovnih dela: crteža, eksperimentalnih i video radova, kao i multimedijalnih književno-likovnih projekata.
Umetnički rad zasniva na crtežima, eksperimentalnom filmu i multimedijalnim projektima.

Izlagala je na mnogim grupnim i samostalnim izložbama, kao i na art festivalima, u zemlji i inostranstvu. Član je ULUS-a. Slike joj se nalaze u zbirkama galerija u Francuskoj, Belgiji, Rumuniji, Makedoniji, Srbiji.

Mirjana Marinšek Nikolić živi i radi u Beogradu.

Related posts