IGUMAN HILANDARA NA SLAVI MANASTIRA U ĆELIJAMA

Iguman Srpske Carske Lavre Manastira Hilandar služiće za praznik Svetog velikomučenika Georgija u Manastiru Ćelije posvećenom Svetom velikomučeniku Georgiju u Ćelijama kod Lajkovca.

Iguman Hilandara biće već u nedelju u Manastiru Ćelije, gde će uoči slave služiti višesatno bdenje.

1) BDENJE za praznik počinje u 18:00 časova
2) LITURGIJA na Đurđevdan počinje u 8:30 časova

U nedelju, 5. maja, uoči praznika Sv. Georgija – slave Manastira Ćelije, u ovu svetinju dolazi iguman srpske carske Lavre na Svetoj Gori, Manastira Hilandara, visokoprepodobni arhimandrit Metodije, saznajemo od nastojatelja pomenutog manastira u Eparhiji šumadijskoj, jeromonaha Dositeja (Hilandarca).

Bdenije na kojem će služiti arhimandrit Metodije počeće u nedelju 18 časova i trajaće nekoliko sati, a Sveta Liturgija na Đurđevdan biće u 8:30 sati.

Na pomenutom bogosluženjima se, kako najavljuje otac Dositej, očekuje mnogobrojni verni narod, kao i gosti iz političkog i kulturnog života.

Manastir Ćelije, posvećen Svetom velikomučeniku Georgiju, potiče iz 15. veka i dosta je stradao kroz istoriju. Nalazi se u podnožju Vrapče brda gde se odigrala čuvena Kolubarska bitka, a ispod crkve su pohranjene kosti hiljada srpskih vojnika poginulih za svoju otadžbinu. Takođe ima mnogo kostiju i austrougarskih vojnika, naročito među njima Čeha. Zbog toga se manastirska crkva zove još i spomen-kosturnica.

Related posts