BAZEN ZAVRŠEN, RADE SE PRATEĆI OBJEKTI

Dve i po godine od početka izgradnje zatvorenog plivačkog bazena u Lajkovcu radovi su pri kraju, a izvođač na objektu „Alex engineering and construction“ iz Beograda završio je svoj deo posla. U toku je otklanjanje sitnih nedostataka koje je naložio Nadzorni organ. Završena je i trafo stanica za napajanje ovog i drugih sportskih objekata u neposrednoj blizini, u toku je javna nabavka za izgradnju kotlarnice, na licu mesta mogu se videti i radovi na postavljanju cevovoda, a narednih dana biće raspisan tender za parterno uređenje. O tome je juče za javnost govorio predsednik opštine Andrija Živković, prilikom obilaska objekta sa najbližim saradnicima i medijskim ekipama.

“Sa svim navedenim elementima stičemo uslove da ovaj velelepan objekat pustimo u rad. Po našim procenama, prve kupače će dočekati za Dan opštine, sredinom septembra. Odmah da objasnim da bazen neće biti veliki potrošač vode. Kada se jednom napuni imaće dnevnu potrošnju tri do pet kubnih metara, koliko dnevno ispari iz bazena. Ispod bazena je velika mašinska sala sa filterima koji će prečišćavati vodu. Predstoji nam da u narednom periodu nađemo modalitet kojim ćemo zaposliti 15-20 ljudi kako bismo održavali ovaj zahtevan objekat. Lajkovac može biti ponosan što će dobiti bazen koji će najviše služiti najmlađima, pre svega osnovnoj školi i vrtiću, da svi nauče da plivaju i pravilno se razvijaju. Pored velikog imamo i mali bazen koji će služiti za neplivače.”

Predsednik Živković ističe da plivački bazen neće služiti samo Lajkovčanima i posetiocima iz okolnih mesta, već će imati višestruku ulogu:

“Objekat ima dva bazena, veliki dimenzija 33×25 i manji, dečji. Veliki bazen ima zadovoljavajuće dimenzije za vaterpolo utakmice i ispunjava FINA standarde za održavanje plivačkih takmičenja, jer je širine 25 metara. Sigurno je da će služiti i u te svrhe jer nema puno bazena u Srbiji pogodnih za plivačke mitinge, što će doprineti promociji Lajkovca kao što se dešava sa Halom sportova, u kojoj je drugu godinu za redom održano finale Kupa Srbije u odbojci. Čitav kompleks se zaokružuje i Lajkovac će biti prepoznatljiv po sportsko-rekreativnoj zoni. Bazenom će gazdovati Ustanova za sport i omladinu, kao i sportskom halom, teniskim terenima i fudbalskim stadionima Železničara i Zadrugara. Uz pomoć opštine i radom Ustanove za sport i omladinu ovaj objekat će biti održavan kako treba i biće funkcionalan.”

Iznad bazena je vrlo atraktivan prostor za kafić ili restoran, a postoji i deo koji je upotrebljiv za saunu, tako da će posetioci imati kompletan užitak i konfor. Sadržaji će vremenom dodatno biti obogaćeni parternim uređenjem osmišljavanjem otvorenog prostora.

Saopšteno je da je vrednost izgradnje objekta 240 miliona dinara, a 55 miliona dinara za izgradnju trafoa i kotlarnice izdvojila je Elektroprivreda Srbije – RB Kolubara. Trafo stanica će opsluživati ceo sportski kompleks. Objekat je energetski efikasan zahvaljujući odličnim termoizolacionim osobinama materijala kojim je pokriven, tako da je usred zime izvođač radova izmerio 12 stepeni u unutrašnjosti objekta, bez ikakvog zagrevanja. Sredstva za uređenje partera takođe su obezbeđena osnovu sporazuma koji je predsednik Opštine potpisao sa EPS-om, a koja su preostala iz aranžmana iz 2010. godine. Parterno uređenje (parkinzi, staze, zelenilo…) trajaće ove i sledeće godine.

Related posts