KONSTITUISAN SINDIKAT OPŠTINSKE UPRAVE

Na ovonedeljnoj konstitutivnoj sednici Sindikata Opštinske uprave Lajkovac, za predsednika je izabrana Mirjana Đaković, za sekretara Željko Jeremić, sindikalna blagajna će biti u rukama Biljane Nikolić, a članovi novoformiranog sindikalnog rukovodstva su Dušica Savić i Vidosav Šuluburić.

Poslednjih godina,  sindikat je u Opštinskoj upravi, kažu novi sindikalni aktivisti, postojao formalno, samo na papiru, a novoformirana postava ima ambiciozne planove i obećava da će se truditi da bude od konkretne koristi i pomoći radnicima.

Stariji zaposleni u Opštinskoj upravi pamte svetle primere sindikalnih vođa, poput već godinama penzionisane koleginice Mirjane Đurđević i bogate aktivnosti sindikata, koje su uistinu štitile i pomagale radnicima. Posebna pažnja u starim, ispostavilo se, dobrim vremenima, posvećivana je obeležavanju praznika i jubileja. Opskrbljivani su tada, preko sindikata, radnici svim i svačim.Onda su došla vremena, u kojima su stvari postavljene tako, da je skrajnuta i omalovažena uloga sindikata u , recimo, nabavci zimnice, uz tvrdnju, da je uloga sindikata u ostvarivanju viših ciljeva i zaštiti prava radnika…

Sindikalno organizovanje, pravo radnika za koje se kroz istoriju borilo je marginalizovano i skrajnuto, a često sindikalni rukovodioci, posebno u velikim firmama izdaju one koji su ih birali i češće štite prava poslodavaca i svoje lične interese.  Privatne firme, a tek one sveže, još neuspešno privtizovane, su posebna priča, sve na štetu radnika i njihovih prava.

Oživljavanje rada sindikata u Opštinskoj upravi u Lajkovcu, je svetao primer u vremenu kada je malo kome stalo do sindikalnog organizovanja i kada je previše toga obesmišljeno.

Related posts