IZGRADNJA VODOVODNE MREŽE U JABUČJU

Obilazeći radove u najvećem lajkovačkom selu Jabučju, jednom od najvećih sela u Srbiji, gde se trenutno radi preko 3 km vodovodne mreže, opštinsko rukovodstvo je govorilo o rešavanju vodosnabdevanja kao najvećeg problema opštine Lajkovac.

Rukovodstvo opštine Lajkovac maksimalno se posvetilo rešavanju gorućeg problema vodosnabdevanja i prethodnih nekoliko godina i ove godine u kojoj se se veliki deo budžeta usmerava na radove iz oblasti vodosnabdevanja.

Rukovodstvo je juče obišlo radove u najvećem selu Jabučju, gde je započeta izgradnja vodovodne mreže za Donji kraj, a predsednik opštine Andrija Živković tom prilikom je izjavio:

“Pre dve godine urađen je bunar u centru Jabučja, u porti crkve, a napravljeno je i mini-postrojenje za prečišćavanje vode. Ove godine izdvojili smo 15 miliona dinara (sa PDV-om) za prvu fazu izgradnje cevovoda koji će biti spojen sa bunarom. Dužina ove trase je 3.200 metara, a prolaziće kroz centar sela: pored ambulante, igrališta i dalje ka zaseoku Donji kraj. Radove izvodi preduzeće „Leon“ iz Uba, završetak očekujemo za 15-20 dana. Time će se steći uslovi da ovaj deo Jabučja dobije vodu. Nakon izgradnje cevovoda slede priključci koje će raditi naše komunalno preduzeće. Ali, nećemo tu stati. Krajem decembra 2018. potpisali smo sa EPS-om Aneks 4 Ugovora za preseljenje Malog Borka iz 2008. godine, kojim je opredeljeno još 70 miliona dinara za rešavanje vodosnabdevanja Jabučja. Očekujemo da ove godine krenu radovi za Gaj, Žuto brdo, Staro selo i Gornji kraj, čime će dve trećine Jabučja biti snabdeveno pitkom vodom. Onda će nam ostati deo sela najbliži Ubu, Viš, taj deo planiramo 2020. godine. U sklopu Ugovora o preseljnju naseljenog mesta Skobalj, čije potpisivanje očekujemo ovih dana, ugradili smo stavku od 70 miliona dinara za cevovod u Višu, jednu prepumpnu stanicu i bunar u Gornjem kraju sličnog kapaciteta kao kod crkve. To znači da do kraja 2020. godine očekujemo da u Jabučju bude zaokruženo vodosnabdevanje.

Uporedo se intenzivno radi na drugom kraju opštine, koji će biti priključen na hidrosistem Stubo-Rovni. U pitanju su sela Slovac, Ratkovac, Markova Crkva i Strmovo, a uključujući i Vračević, Bogovađu, Donji Lajkovac i Pepeljevac predsednik Živković očekuje da sve bude završeno u toku 2020. godine. Uporedo sa tim ide i vodosnabdevanje grada, uz pomoć države koja trenutno projektuje cevovod ka Lajkovcu, tako da u istom periodu treba da budu rešeni i varoš Lajkovac i Ćelije. „Tako da se nadam da će u naredne tri godine biti rešen gorući problem opštine Lajkovac, a svih 18 mesnih zajednica dobiti novu vodovodnu mrežu i biti normalno snabdeveno pitkom vodom. To je jedan od najvećih poduhvata u našoj opštini u poslednjih 20-30 godina”, zaključio je predsednik Andrija Živković.

Odbornik iz Donjeg kraja Vojislav Stanisavljević je rekao da su meštani dugo čekali na rešenje problema vodosnabdevanja, da je ovo velika stvar i rešenje višedecenijskog problema i da se tek sad rešava nešto što je trebalo biti rešeno bar pre 15 ili 20 godina. Stanisavljević je naglasio da meštani imaju ogromne probleme sa vodom, 15 godina im se voda doprema cisternama, ne uvek redovno. Rekao je i da sada imaju ogromnu podršku od opštinskog rukovodstva vezano za rešavanje problema vodosnabdevanja i izgradnju vodovodne mreže. Ovim činom ovde, oko 200 domaćinstava će dobiti vodu, naglasio je i apelovao na meštane za strpljenje dok radovi traju, posebno što se tiče odvijanja saobraćaja na ovoj deonici, za koju postoje i alternativni pravci.

Related posts