PREZENTACIJOM CRVENOG KRSTA ZA OSNOVCE U BAJEVCU OBELEŽEN SVETSKI DAN BORBE PROTIV AIDS

Povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv AIDS, u saradnji sa Patronažnom službom Doma zdravlja Lajkovac danas je održana prezentacija za učenike sedmog i osmog razreda škole u Bajevcu – Izdvojenog odeljenja OŠ Mile Dubljević Lajkovac.

Starijim osnovcima u Bajevcu prikazan je u okviru prezentacije video materijal Crvenog krsta Srbije, zapravo film „Dečko koji se stideo“. 

U pitanju je odličan edukativni film Crvenog krsta Palilula u trajanju od 14 minuta, na temu  HIV/AIDS, namenjen mlađoj publici.

Priča prati devetnaestogodišnjeg Ivana, koji stupajući u seksualne odnose bez upotrebe kondoma, dobija  HIV. Tokom filma uviđamo da su stid, neinformisanost i neodgovornst prema sopstvenom zdravlju najčešći uzroci naglih i velikih promena u kvalitetu života mladih, ali i svih seksualno aktivnih osoba koje su sklone rizičnom ponašanju. Film je edukativnog karaktera, a njegova vrednost je u tome što na zanimljiv, jasan i prijemčiv način pruža i stručna objašnjenja u vezi sa virusom, načinom njegovog otkrivanja, kao i jedinom efikasnom načinu zaštite.

https://www.youtube.com/watch?v=VYJwOIFweEk&t=1s

Slogan ovogodišnje kampanje je „Izjednačimo“ i to je poziv da se zajedničkim delovanjem pomogne da se pandemija AIDS-a kao globalna pretnja po zdravlje okonča.

Povodom obeležavanja Svetskog AIDS dana, organizacije Crvenog krsta u gradovima i opštinama tradicionalno organizuju i realizuju više različitih aktivnosti: obuke, edukacije, tribine, ulične manifestacije, anketiranje sugrađana i druge aktivnosti, a u skladu sa potrebama lokalne sredine i planovima definisanim sa partnerskim organizacijama.

Od početka epidemije, odnosno od 1981. godine i prvih slučajeva u Americi do danas, zaraženo je više od 84 miliona ljudi. Procena je da na kraju 2021. godine, oko 35 miliona živi sa HIV-om.

Prema zvaničnim podacima, u Srbiji su obolele 4.524 osobe, od kojih je oko 1.300 osoba preminulo.

Na području Kolubarskog okruga, prvi slučaj HIV infekcije evidentiran je 1990. godine i od tada ima 56 slučajeva, s tim da nisu svi državljani Srbije. Krajem prošle godine evidentiran je na ovom području jedan novi slučaj infekcije i u ovoj godini su u toku obrade tri nova slučaja.

UN AIDS povodom stigme i diskriminacije koju doživljavaju HIV pozitivne osobe navode da je Globalna strategija za borbu protiv AIDS-a, za petogodišnji period do 2026. da ohrabre osobe u pogledu ostvarivanja ljudskih prava, smanjenja stigme, diskriminacije i nasilja i uklanjanja štetnih kaznenih zakona kao puta za okončanje nejednakosti i konačno okončanje AIDS-a.

Related posts

Leave a Comment