UREĐENJE KORITA KOLUBARE

Na samom startu građevinske sezone u lajkovačkoj opštini aktivno je već pet gradilišta: uređenje korita Kolubare, izgradnja Zelene pijace, izgradnja kanalizacije u ulici Lajkovačka pruga, nastavak izgradnje vodovodne mreže Ratkovac-Pridvorica-Strmovo, izgradnja pešačko-biciklističke staze u Rubribrezi.

Završavaju se projekti započeti na iskraju prošle građevinske sezone, a započinje i realizacija novih projekata.

Predsednik opštine Lajkovac Andrija Živković sa najbližim saradnicima, u pratnji medija, obišao je aktuelna gradilišta u cilju da javnost upozna sa aktuelnim infrastrukturnim radovima.

Jedno od aktivnih gradilišta je nastavak radova na uređenju korita reke Kolubare, vrednih 18 miliona dinara, koji se realizuju u saradnji sa JP “Srbijavode”. Nakon što su krajem prošle godine okončani radovi na potezu od Jolića vodenice do “starog gvozdenog mosta”, radovi su sada nastavljeni otpočinjanjem druge faze radova na desnoj strani obale reke Kolubare.
Ovi radovi imaju višestruki pragmatični i estetski značaj, prvenstveno u zaštiti od poplava, a omiljeno izletište Lajkovčana dobiće potpuno nov i primeren izgled. Posebna pažnja sada, a i kasnije, biće posvećena uređenju ovog prostora, atraktivnog i za meštane i za turiste.

Reč je o projektu koji je deo sveobuhvatne sanacije korita reke Kolubare nakon majskih poplava .

Predsednik Živković je najavio ovom prilikom i da će tokom ove godine, ako se za to steknu uslovi, početi radovi na izgradnji šetališta, popločavanjem nasipa Kolubare u dužini od 700 metara i tri metra širine, što će biti posebna pogodnost brojnim sportistima i rekreativcima, koji rado dolaze upravo ovde:

“Sa ovim budžetom doći ćemo blizu Gvozdenog mosta na Kolubari. Čitav potez od Jolića vodenice do “gvozdenog mosta” biće ojačan kamenim obaloutvrdama, čime će biti zaštićen od visokog vodostaja i potencijalnih poplava. Osim zaštite korita i obala Lajkovčani će dobiti i lepo izletište u letnjim mesecima. Budžetom za ovu godinu opredelili smo 10 miliona za uređenje prostora oko reke Kolubare. Kada dobijemo saglasnost od „Srbijavoda“ krenuće uređenje 750 metara šetališta sa jedne strane bankine, od “starog gvozdenog mosta” do Jolića vodenice. Tri metra širine biće popločano „štampanim betonom“, a biće urađena i trim staza za rekreativce. Nadam se da ćemo naredne godine odvojiti još novca, za novih 700 metara i tako Kolubaru još više približiti Lajkovčanima i ljudima iz okruženja. Očekujemo da to poboljša turističku ponudu Lajkovca jer mi već imamo dosta posetilaca iz drugih mesta u letnjim mesecima na Kolubari.”

Related posts