OLIMPIJSKI ČAS U BOGOVAĐI

U organizaciji Centra za azil Bogovađa i NVO 484, u Bogovađi je danas u Izdvojenom odeljenju Osnovne škole „Mile Dubljvić“ održan olimpijski čas.

U organizaciji Olimpijskog komiteta Srbije za učenike koji pohađaju osnovnu školu u Bogovađi, učenike domicijalnog stanovništva i učenike tražioce azila, predstavljen je kriket kao omiljena igra Avganistana i Pakistana, naravno i Engleske, kao i mali fudbal u varijanti tri igrača – ekipa. Za predstavljanje kriketa i mali kurs za ovu igru angažovan je Kriket savez Srbije. Igra je vrlo interesantna, deluje da je lako igrati ali traži dosta i snage. Učenicima je bilo jako interesantno da gledaju profesionalne igrače kriketa a posle i da se oprobaju u ovoj igri uz pomoć profesionalaca kao i stanovnika Centra za azil iz Bogovađe koji su iz Avganistana i Pakistana, a tu igru poznaju.

Posle kriketa, učenici su se dobro zabavljali igrajući mali fudbal, u varijanti tri igrača – tim. Mali fudbal su igrali i dečaci i devojčice, sve vreme sa učenicima OŠ „Mile Dubljević“ IO Bogovađa.

Ambasadorka sporta ispred Olimpijskog komiteta Srbije bila je Ivana Perović, osvajač bronzane medalje u karateu na poslednjim juniorskim Olimpijskim igrama održanim u Buenos Ajresu. Ivana je istakla da joj drago što je u prilici da boravi sa učenicima u Bogovađi i da sport i škola idu zajedno i da je važna volja i posvećenost u sportu i učenju. Učenicima je bila interesantna Ivanina bronzana medalja koju je donela i koju su mnogi učenici „probali“.

Ispred NVO 484 Gordana Vukašin kao programski asistent za pružanje psihosocijalne podrške migrantima u Centru za azil u Bogovađi je istakla, da je druženje značajno tražiocima azila, naročito kroz interakciju sa domaćim stanovništvom i kroz igru. To je za decu, učenike tražioce azila već postalo kontinuitet, jer redovno idu u osnovnu školu u Bogovađi a svaka novina je svim učenicima interesantna pa i dolaženje i druženje sa sportistima i sa novim igrama. Takođe je istakla da joj je drago što NVO 484 drugu godinu uspeva da sa Olimpijskim komitetom Srbije organizuje olimpijski čas u Osnovoj školi „Mile Dubljević“ Lajkovac.

Prošle školske godine je to bilo u Lajkovcu u centralnoj školi i Hali sportova Lajkovac, gde su sportiste pozdravili predsednik opštine Lajkovac Andrija Živković i potpredsednik Olimpijskog komiteta Srbije Žarko Zečević.

Pedagog škole „Mile Dubljević“ i koordinator Tima za inkluzivno obrazovanje je istakao, da je značajno iskustvo što je je lajkovačka škola u prilici da obrazovanje i vaspitanje pored učenika domaćeg stanovništva pruža i učenicima tražiocima azilaNa taj način neposredno smo u prilici da ono što je država krovnim zakonom iz oblasti obrazovanja i vaspitanja predvidela, realizujemo a to je obrazovanje za sve i obrazovanje za strane državljane: “Dve školske godine u IO Bogovađa obrazujemo učenike tražioce azila i uz propisano Stručno uputsvo o obrazovanju učenika tražilaca azila koje donelo naše Ministarstvo u maju 2017. godine i uz praćenje, savetovanje i nadzor Školske uprave Valjevo, već smo ušli u način rada koji se može smatrati primerom dobre prakse kada je u pitanju obrazovanje učenika tražilaca azila. Naravno da najveđi deo tog kvaliteta pripada onima koji neposredno rade u Bogovađi.” Takođe je istakao, da ovakve manifestacije dosta znače svim učenicima, jer pored redovne nastave, vannastavne i sportske aktivnosti imaju značajno mesto u ukupnom razvoju svakog učenika. Pored toga ovo je i primer saradnje škole sa drugim organizacijama u okruženju i primer da je sport univerzalni jezik koji prevazilazi mnoga ograničenja, podvukao je Dražen Milosavljević.

Olimpijski čas je završen sprotski, srdačnim pozdravima, zdravim posluženjem svih učesnika voćem i voćnim sokovima.

Related posts