NAJBOLJA LITERARNA SEKCIJA U SRBIJI

Literarna sekcija „Razigrano pero” OŠ „Mile Dubljević” iz Lajkovca proglašena za najbolju osnovnoškolsku literarnu sekciju u Srbiji.

Profesorka Lidija Marić Jovanović, koja rukovodi literarnom sekcijom, nagrađena peti put za mentorski rad sa talentovanim literarcima i ovim povodom za portal LAJKOVAC NA DLANU kaže:

“Decu je danas vrlo teško motivisati da se dodatno angažuju, međutim ako im pružite šansu, pustite ih da se igraju i iskažu svoju kreativnost van ustaljenih školskih okvira, u neformalnoj atmosferi koju mogu sami da kreiraju, ako ste zainteresovani da saslušate i prihvatite njihove ideje, ona će vam to višestruko vratiti svojim radom i zalaganjem i postaće vam dragoceni saradnici u osmišljavanju i realizaciji svake ideje.

Ključ uspeha je u strpljenju, upornosti i pažljivom osluškivanju dečijih želja. Nije cilj literarne sekcije pronaći ili napraviti novu Desanku Maksimović ili Miku Antića, već zainteresovati i uključiti što više dece, čak i onu koja nemaju talenta za literarno izražavanje, ali su kreativni i poseduju druge talente koje mogu da iskažu na sastancima sekcije. Deca pre svega žele da ih shvatite ozbiljno i sa uvažavanjem, da njihovo zalaganje bude pohvaljeno, a rad primećen i predstavljen, makar samo na panou u školskom holu. Čest je slučaj da, uslovno rečeno, slabiji učenici budu vrlo uspešni i motivisani za rad u okviru sekcije kada im pružite priliku da se iskažu.

Ova nagrada pučenika, predstavljena je javnosti i čitavoj prosvetnoj zajednici. Za nastavnika svaka je nagrada značajna zbog saznanja da se njegov rad prati i vrednuje, kao povratna informacija da je to što radire svega je značajna za učenike koji su članovi literarne sekcije jer predstavlja dodatnu motivaciju za dalji rad, a zatim i za školu koja je na najlepši način, radovima svojih talentovanih kvalitetno, ali pre svega, kao podsticaj za dalji rad i usavršavanje.”

Kreativni rad i uspesi članova literarne sekcije u predhodnoj 2017/2018. školskoj godini doneli su Literarnoj sekciji „Razigrano pero” i našoj OŠ „Mile Dubljević” prvu nagradu na Republičkom takmičenju literarnih sekcija i družina osnovnih i srednjih škola Srbije. Ovaj veliki uspeh još je značajniji kada se ima u vidu da je literarna sekcija OŠ „Mile Dubljević” prvi put učestvovala na ovom republičkom takmičenju koje zajednički organizuju Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Društvo za srpski jezik i književnost Srbije i Zadužbina Desanke Maksimović.

Članovi Literarne sekcije „Razigrano pero” u školskoj 2017/2018. godini osvojili su 15 nagrada na različitim lokalnim, republičkim i međunarodnim literarnim konkursima, realizovali nekoliko kreativnih radionica, obeležili značajne praznike i književne jubileje, organizovali i realizovali izložbe i na različite načine učestvovali u kulturnom životu škole i opštine. U prethodnoj godini objavljeno je 18 literarnih radova članova sekcije u zbornicima, zbirkama i časopisima, kao i 16 tekstova o radu i uspesima sekcije u različitim štampanim i elektronskim medijima.

Zahvaljujući brojnim nagradama koje su za svoje stvaralaštvo na različitim literarnim konkursima osvojile učenice sadašnjeg šestog razreda: Nina Jurišić VΙ3, Jovana Mešterović VΙ3, Milica Marković VΙ4, Nina Maksimović VΙ1 i Sanja Jelenić, (učenica koja je prošle godine završila osmi razred), literarna sekcija naše škole kandidovala se za Republičko takmičenje.
Osim mladih pesnikinja, radu literarne sekcije i ovom velikom uspehu značajno su svojim zalaganjem i kreativnošću doprineli i sledeći učenici: Tijana Vidaković VΙ1; Aleksandra Ilić, Kristina Jovanović, Nina Nešić, Vuk Đurić, Sara Petronijević, Nikola Vasiljević, Tamara Ranković, Mihailo Jeremić, Anđela Antonijević VΙ3; Magdalena Pavlović, Nevena Petrović, Jasmina Nedeljković, Slavica Stefanović, Mladen Đuričić, Marija Ilić VΙ4.

Rukovodilac Literarne sekcije „Razigrano pero” msr Lidija Marić Jovanović nagrađena je za mentorski rad sa učenicima i stručno vođenje sekcije nagradom „Prof. dr Slobodan Ž. Marković”. Ovo je peta nagrada na Republičkom takmičenju literarnih sekcija i družina osnovnih i srednjih škola Srbije za profesorku Marić Jovanović koja je prethodna četiri puta bila nagrađena za rukovođenje Literarnom sekcijom OŠ „Braća Nedić” iz Osečine.

Dodela nagrada najboljima tradicionalno se održava na Filološkom fakultetu u Beogradu za vreme trajanja Zimskog seminara za profesore i nastavnike srpskog jezika i književnosti. Ove godine svečana dodela održana je 1. 2. 2019. u Sali heroja Filološkog fakulteta, a nagrade (diplome i knjige za nastavnika mentora i školsku biblioteku nagrađene sekcije) dodeljivale su predsednica Društva za srpski jezik i književnost prof. dr Zona Mrkalj i sekretarka Društva Mina Đurić.

Nagrađene literarne sekcije:

1. mesto: Literarna sekcija „Razigrano pero” OŠ „Mile Dubljević”, Lajkovac
prof. msr Lidija Marić Jovanović
2. mesto: Literarna sekcija „LJudići” OŠ „Kosta Stamenković”, Srpski Miletić
prof. Dušanka Šuput Tričković
2. 2. mesto: Literarna sekcija OŠ „Dr Dragan Hercog”, Beograd prof. Ivana Kovačević
3. mesto: Literarna sekcija OŠ „Žarko Zrenjanin”, Zrenjanin prof. Emilija Ćorović

Related posts