RADNO PROLEĆE

Kako odmiče početak godine, otpočelo je i sve intenzivnije održavanje sednica Opštinskog veća, a na dnevnom redu su sve učestalije i odluke vezane za infrastrukturne radove koji će se tokom ove godine odvijati u lajkovačkoj opštini.

Nakon današnjeg zasedanja, Andrija Živković, predsednik opštine Lajkovac je u izjavi za medije istakao:

“Svakako jedna od bitnijih tačaka jeste da je obrazovana Komisija za izbor načelnika Opštinske uprave Opštine Lajkovac i konkurs koji će biti objavljen do kraja nedelje, tako da u narednom periodu očekujemo da Opština Lajkovac dobije stalnog načelnika Opštinske uprave, kako bi sve normalno funkcionisalo i da svi oni infrastrukturni radovi planirani za ovu godinu mogu da se odvijaju planiranom dinamikom.

Danas smo svedoci i da ti planirani radovi otpočinju i da će se sve dalje odvijati onako kako nam vremenski uslovi budu išli na ruku.

Danas smo dali traženu saglasnost na zatvaranje saobraćaja u ulici Lajkovačka pruga u dužini od 200 metara. Tu će ovih dana krenuti izgradnja kišne i fekalne kanalizacije, za taj deo Lajkovca ispod pruge. Naime, kada je tu pre 10-15 godina rađena kanalizacija, upravo taj deo je ostao i meštani su ostali bez rešenog ovog važnog problema. Prošle godine je završen asfalt u toj ulici i sa ovim radovima ćemo kompletirati ulicu Lajkovačka pruga. Što se tiče infrastrukture u ovom delu, ostaće nam samo trotoari koji su takođe ostali neurađeni od pre deset godina, tako da ćemo i to kompletirati.

A takođe će i svi drugi radovi na teritoriji lajkovačke opštine biti intezivirani. Pre svega mislim na radove na Zelenoj pijaci, na izgradnji parka, očekujemo i da krenu radovi na uređenju partera ispred zgrade opštine i tri puta koji smo ugovorili krajem prošle godine( Gajića put u Markovoj Crkvi, Gajića put u Bogovađi i kružni put za Tomiće u Jabučju).

Takođe, očekuju nas i aktivnosti koje se tiču privođenja kraju i konačnog stavljanja u funkciju amfiteatra u školi u Lajkovcu. Očekuje nas i sanacija rupa na putevima…Tako da su to poslovi koji će biti realizovani tokom februara i marta. Očekuje nas i nastavak radova na izgradnji vodovodne mreže koja se vezuje na hidrosistem Stubo-Rovni (Ratkovac, Pridvorica, Strmovo…) i izgradnja vodovoda za naseljeno mesto Jabučje.

To su prvi radovi koji će obeležiti prvu polovinu godine, kao i izgradnja trafoa i kotlarnice, koji su vezani za završetak izgradnje zatvorenog bazena koji je skoro završen i ja se nadam da ćemo i to već u prvim letnjim mesecima imati završeno.

Usvojili smo danas i Program poljoprivrede za ovu godinu, koji dalje ide na saglasnost resornog ministarstva. Ono što je jako bitno, budžet za poljoprivredu ostao je na prošlogodišnjem nivou i iznosi 16,3 miliona dinara i kao takav je značajno uvećan u odnosu na prethodne godine. Veći broj mera ovogodišnjeg Programa poljoprivrede je ostao kao i prošle godine, ali je tu i nekoliko novih mera koje se tiču pre svega podsticaja razvoja poljoprivrede. Odvojeno je 900 000 dinara za jačanje udruživanja poljoprivrednih proizvođača, zapravo osnivanje novih zadruga na teritoriji lajkovačke opštine, kako bi poljoprivrednici bili konkurentni na tržištu i mogli da plasiraju svoje proizvode. Dva miliona dinara je odvojeno za subvencije za kupovinu ženske teladi, u cilju povećanja stočnog fonda na našem području, koje je u prošlosti bilo poznato upravo po uzgoju goveda. Predviđena je još jedna nova mera – alkalizacija, poboljšanje kvaliteta poljoprivrednog obradivog zemljišta. Ostale mere su mahom ostale iste, sa manjim odstupanjima i prema potrebi mogućnošću korekcije rebalansom, poput stavke za podršku mladim poljoprivrednicima.

Na današnjoj sednici dato je i traženo odobrenje za radove vezane za izgradnju autoputa na deonici koja prolazi teritorijom lajkovačke opštine. Velike probleme imamo na deonici na kojoj se gradi autoput, put za Pepeljevac i stara ćirina pruga. Ali posle dogovora sa Koridorima Srbije i Energoprojektom, imamo obećanje da će u prvim lepšim mesecima te deonice biti sanirane. Prva koja će sanacijom biti obuhvaćena jeste deonica od pepeljevačke rampe do mosta na Kolubari, a druga jeste srara ćirina pruga.

Veliki problem nam stvara i kanal koji je zatrpan u ataru sela Pepeljevac, koji se prilikom većih padavina izliva i plavi poljoprivredno zemljište, tako da ćemo u narednom perodu intezivirati rešenje tog problema, kako bi se u skladu sa propisima naložilo izvođaču da sanira i te posledice.”

Related posts