OBELEŽAVANJE DANA MATERNJEG JEZIKA

Prigodnim aktivnostima, lajkovačka biblioteka će i ove godine obeležiti 21. februar – Međunarodni dan maternjeg jezika.

Tim povodom, 21. februara u Gradskoj biblioteci Lajkovac, svi sugrađani, koji nisu obnovili članarine i oni koji nisu članovi biblioteke, moći da dobiju besplatnu članarinu za tekuću godinu.

U susret ovom važnom datumu, Gradska biblioteka Lajkovac organizuje i “školski čas” u sredu, 20. februara, u 12 sati u Velikoj sali Opštine Lajkovac, na kome će govoriti o usmenom stvaralaštvu i narodnoj književnosti Dragan Lakićević, glavni urednik Srpske književne zadruge. Ovaj događaj su podržale obe lajkovačke škole, i OŠ “Mile Dubljević” i SŠ “17. septembar”, kao i OŠ “Dimitrije Tucović” Jabučje.

Generalna skupština UNESKO proklamovala je 1999. godine Dan maternjeg jezika, kao sećanje na studente koji su 21. februara 1952. godine ubijeni u Daki u Istočnom Pakistanu, danas Bangladešu, jer su protestovali zbog toga što njihov maternji jezik nije proglašen za zvanični.

Prema procenama, gotovo svakodnevno u svetu nestane po jedan jezik, a lingvisti prognoziraju da će od oko 6.000 jezika, do kraja 21. veka odumreti više od polovine, čak i do 90 odsto.

Srbija je 2006. godine ratifikovala Evropsku povelju o regionalnim i manjinskim jezicima, a kada je u pitanju srpski jezik, lingvisti smatraju da bi trebalo više da se brinemo o svom maternjem jeziku, o razvijanju jezičke kulture, očuvanju tradicije, kao i da su nam potrebna novija izdanja pravopisa, rečnika i ostalih normativnih priručnika.

Related posts