IZVESTAN POČETAK IZGRADNJE DEPONIJE U KALENIĆU

Po prvi put, sednica Skupštine PD “EKO – TAMNAVA” Ub i to sedma po redu, vanredna, održana je u Osečini i ostaće zapamćena po dve važne odluke koje su na njoj usvojene; usvojena je odluka o dodeli Energoprojektu Ugovora za izradu projekta za građevinsku dozvolu i važna izmena Plana javnih nabavki za ovu godinu. Energoprojekt je naime bio jedan jedini ponuđač koji se javio na tender i ispunio sve tražene uslove. Početak izgradnje deponije u Kaleniću očekuje se u drugoj polovini godine.

Sednici Skupštine “EKO – TAMNAVE” u Osečini prisustvovao je i Dragan Jeremić, državni sekretar Ministarstva za zaštitu životne sredine.

Za buduću regionalnu sanitarnu deponiju u Kaleniću, na oko 70 hektara devastiranog zemljišta, na kopovima “Kolubare”, do polovine godine trebalo bi da bude završen projekat građevinske dozvole i kompletna dokumentacija. Time bi se, nakon šest godina rada na projektnoj dokumentaciji, stvorili uslovi za početak izgradnje i finansiranje, jednog od najvažnijih projekata Ministarstva za zaštitu životne sredine.

Ovo je prvi put da Vlada Republike Srbije odvoji određena sredstva, odnosno Ministartvo za zaštitu životne sredine, za finansiranje projekta za građevinsku dozvolu i revizija regionalnog plana upravljanja sa tehničkom kontrolom i to u iznosu od 65 miliona. Samo izvođenje radova očekuje se u drugom delu godine.

Miroslav Lukić, doskorašnji direktor lajkovačkog komunalnog preduzeća, a sada rukovodilac sektora upravljanja otpadom u JP “Gradska čistoća”, inače član Skupštine PD “EKO – TAMNAVA” je vidno zadovoljan pomacima u realizaciji ovog važnog projekta, nakon sednice u Osečini rekao, da je opština Lajkovac kao učesnik u projektu izgradnje Regionalne deponije u Kaleniću veoma zainteresovana da se što pre stigne do završne faze, kako bi konačno trajno i efikasno rešili pitanje odlaganja otpada, za svih 11 lokalnih samouprava okupljenih oko istog cilja. Lukić je naglasio da je kvalitetno upravljanje otpadom važno za svaku lokalnu samoupravu i da je lajkovačka opština to blagovremeno prepoznala i među prvima aktivno i odgovorno uključila se u projekat deponije u Kaleniću.

Radi se o trenutno najvećem regionalnom projektu u Srbiji iz oblasti zaštite životne sredine, a projekat izgradnje Regionalnog sistema za upravljanje otpadom “Kalenić” nalazi se na listi prioritetnih infrastrukturnih projekata, u okviru dokumenta Nacionalni prioriteti za međunarodnu pomoć za period 2014 – 2017. sa projekcijama do 2020. godine, koji je usvojila Vlada Republike Srbije.

Naredna sednica Skupštine PD “EKO – TAMNAVA” Ub, najavljeno je, biće odžana u Lajkovcu.

Related posts