POVEĆAN BROJ PACIJENATA U LAJKOVAČKOM DOMU ZDRAVLJA

Na području lajkovačke opštine za sada nema potvrđenih slučajeva gripa, ali sva uočena stanja kod pacijenata koji se ovih dana sve intenzivnije javljaju lekaru su stanja slična gripu, potvrdila je dr Ljiljana Molerović, direktorka Doma zdravlja Lajkovac:

” Sve učestalije javljaju se pacijenti sa povišenom temperaturom, kašljom, otežanim disanjem…Ovi simptomi manifestuju se kod svih populacija od 0 – 65 godina. Već kreću gužve u Domu zdravlja, upravo zbog pomenutih simptoma. Zbog povećanog broja pacijenata nema nikakvih problema, rade i prva i druga smena, radi se vikendom, tako da pacijenti moraju malo da sačekaju, ali svi budu primljeni i pregledani.

A što se tiče saveta: uglavnom se preporučuje mirovanje, unos dosta tečnosti, antipiretici po potrebi, laganija ishrana, dosta voća, ne kretati se tamo gde je masa da se nebi preneli virusi i da se ne bi širili.

Uglavnom, prva tri dana se ne treba obraćati lekaru, a lekaru se treba svakako obratiti ako se uočeni simptomi prolongiraju. Dakle, ako temperatura i posle 3 – 4 dana postoji, a preduzeto je sve protiv temperature, zatim hronični bolesnici obavezno da se jave kod svog izabranog lekara zbog svog hroničnog stanja, jer grip može da izazove dodatne komplikacije.
Što se tiče dečije populacije i tu se preporučuje da roditelji dovedu svoju decu baš zbog temperature, a naročito decu koja su u kolektivu, u vrtiću, predškolskim ustanovama ili u školi.”

Pred ovu sezonu, u Domu zdravlja utrošeno je 400 doza vakcina protiv gripa, podsetila je dr Molerović.

Related posts