BOJIČIĆ O RADU LOKALNOG PARLAMENTA

Nakon poslednjeg, decembarskog zasedanja lokalnog parlamenta, na kome je usvojen budžet za narednu godinu, predsedmik Skupštine opštine Lajkovac Živorad Bojičić je i uzjavi za medije rekao:

“Rasprava je bila iscrpna i sve je bilo jasno. Svemu tome su prethodile kvalitetno pripremljene tačke i rad na sednicama Opštinskog veća. Ono čime sam ja najviše zadovoljan, da budžet od milijardu i 230 miliona dinara, iako je za nekih 150 miliona dinara manji, zbog nedostajuće rente, to praktično ne znači i da će budžet biti manji u toku godine, što se na sednici moglo čuti i od izvestilaca, zato što će praktično već prvi rebalans u junu pokazati kakav je priliv prihoda u opštinski budžet.

Po meni, mnogo će značajnije biti da se ova sredstva koja su planirana kvalitetno utroše, da se kvalitetno izvedu radovi i da nema primedbi ni od građana ni od odbornika opozicije. Pre svega, mi to ne radimo ovde zbog nas, već zbog građana i upravo je zadatak na opštinskom rukovodstvu da upravo o tim stvarima povede mnogo više računa i da se to jasno prezentuje. Upravo zato postoje mediji i zato je danas lakše raditi u ovim uslovima, transparentnije i lakše je danas, nego pre 20 godina.

Budžet jeste manji za 150 miliona, ali to praktično ne znači ništa. Na nama je zadatak da se do polovine naredne godine završe svi oni započeti projekti , da se izvedu planirani radovi i nema razloga ni za kakvu sekiraciju, tim pre što smo i ovim budžetom dokazali da opština Lajkovac ima snagu da isprati sve programe, bez obzira na sredstva za naknadu od mineralnih sirovina, koja su ozbiljan prihod u budžet.

U zadnjih osam godina ni jedan program nije izostavljen, niti se smanjuju sredstva koja se za njih izdvajaju, več se i povećavaju i kad su u pitanju porodilje i kad je u pitanju regresiranje vrtića i kad je u pitanju vantelesna oplodnja, penzioneri, prevoz dece, škole, stipendije….samo se dodaju nekada neki novi oblici. Stvarno ne razumem kada pojedini odbornici primedbuju zašto se finansiraju i podržavaju pojedini programi, a onda dižu ruke i podržavaju da se finansiraju upravo ovi oblici.

Ja sam ponosan, jer sam pre šest godina bio upravo tvorac ovog Programa za vantelesnu oplodnju, mi smo to pokrenuli kao podrđku Opštoj bolnici Valjevo i akciji “Da se novi život rađa”, onda smo proširili tu odluku odmah u startu i predvideli da naši sugrađani mogu da koriste usluge i van Valjeva, na teritoriji cele Srbije i to ne samo u državnim već i u privatnim bolnicama. Međutim, najveći broj naših sugrađana ima poverenja u dr Budimirovića i Opštu bolnicu Valjevo.I zaista, imamo svake godine sve više najmlađih sugrađana i ja sam zbog toga ponosan.

Ove druge oblike, koje smo takođe finansirali, kada su u pitanju penzioneri sa najnižim primanjima, to se nastavlja, izdvajanja za porodilje, upravo imamo najnižu cenu usluga u vrtiću….Regresiramo najveći broj dece, ne zato što imamo najsiromašnije stanovništvo , nego što smo upravo popustili sa tim kriterijumima i obuhvatili veliki broj naših sugrađana , da može da se umanji cena za svako naredno dete u vrtiću. Jednostavno, sve to omogućava punjenje budžeta na ovaj način na koji smo to i uradili.”

Ovo zasedanje lokalnog parlamenta proteklo je i u znaku dve ostavke i imenovanja dva nova direktora. U pitanju su ostavke Miroslava Lukića, direktora lajkovačkog komunalnog preduzeća i Milana Janićijevića, direktora Zajedničkog Centra za socijalni rad “Solidarnost” Ljig, za područje tri opštine – Ljiga, Mionice i Lajkovca.

Za v.d. direktora JP “Gradska čistoća” Lajkovac, na period od šest meseci, imenovan je Bojan Bogdanović, diplomirani menadžer iz Lajkovca.

Za novog direktora Zajedničkog Centra za socijalni rad “Solidarnost” imenovan je Dragan Radovanović iz Ljiga.

Povodom novih imenovanja direktora, predsednik Skupštine Bojičić je rekao:

” Bivši direktor Centra je unapređen u načelnika Opštinske uprave u opštini Ljig. Miroslav Lukić je direktor iz vremena kada sam ja bio predsednik opštine. Ja mislim da je došlo do “zamora materijala”i će se sa izborom novog direktora, novim elanom, novom snagom, krenuti u rešavanje svih onih problema koji muče građane Lajkovca, a to je upravo vodosnabdevanje.

“Telekom je izašao u susret zahtevu, Bojanov radni odnos miruje narednih šest meseci, dok vrši funkciju direktora komunalnog, a onda će od njega i od nas zavisiti njegov radno – pravni status. Ja se nadam, da će Bogdanović svojim radom u ovih šest meseci opravdati naše poverenje i da će praktično ostati ovde na stalnom radu.”

Bojičić je naglasio i da je zaista zadovoljan radom svih odbornika i ima jedinu primedbu na napuštanje sednice pojedinih odbornika:

“Evo, mi smo ovu poslednju sednicu završili sa 23 od 35 odbornika, izuzimajući tri opravdana odsustva odbornika. Zbog tog lošeg manira pojedinih odbornika, nisam hteo ni da pravim pauzu na ovoj sednici.U pitanju su važne odluke, a naše stručne službe će krenuti odmah te odluke da inputiraju. Bilo je tu odluka, koje su morale biti završene do ponedeljka, određena plaćanja, mnoge stvari, izbor v.d. direktora komunalnog koji treba da deponuje potpis do 1. januara….Vrlo su važne te odluke i zato sam insistirao i rekao sam pojedinim odbornicima koji su tražili pauzu, da je dnevnica odbornika od 10 000 dinara za svaku sednicu Skupštine dovoljno veliki novac za koji nije teško sedeti četiri sata, imajući u vidu da to praktično dođe 2 500 dinara po satu, što ni u Nemačkoj nema kada su u pitanju fizički radnici. Tako da zaista ne opravdavam nikoga. Ja nemam tu dnevnicu, jer sam na stalnom radu. Nema je ni sekretar Skupštine, ali je odbornici imaju. I zato treba da sede ti i da ispoštuju do kraja, pre svega zato što su izabrani od strane građana i što treba da opravdaju novac koji je praktično iz džepova građana.

TV prenosima svaki od odbornika ima priliku da pokaže svojim građanima zašto se ovde nalazi, za šta se ovde bori i da opravda poverenje koje im je ukazano. Izbog toga nisam zadovoljan.

Inače sam zadovoljan sa većinom odbornika koji prate sednice, i odbornicima opozicije i odbornicima većine. Normalno je da odbirnici koji nisu u većini određene odluke napadaju i kritikuju i ja sve to smatram dobronamernim kritikama. Hvala i njima.”

Related posts