IZLOŽBA SKULPTURA NEBOJŠE MINČIĆA

U petak 28. decembra u 18 časova u galeriji KC „Hadži Ruvim“ u Lajkovcu biće otvorena izložba skulptura od gline vajara Nebojše Minčića iz Barajeva.

BIOGRAFIJA:

Nebojša Minčić rođen je u Pirotu 1964. godine, a od 1990. godine stanovnik je Nenadovca. Potiče iz kraja poznatog kao izvorište grnčarstva, koje je u obliku zanata rašireno po čitavoj zemlji. U ranoj mladosti počeo je da izrađuje umetničke predmete. Potom izučava grnčarski zanat i stiče diplomu kvalifikovanog majstora. Radi od 1982. godine. Učestvovao na brojnim izložbama širom Srbije, a od 2009. godine član je muzeja Naivne i marginalne umetnosti u Jagodini.

“Nebojša Minčić svrstava se u redove naivnih umetnika, koji putem svojih „naivnih izobličenja“, čistim i sirovim stvaralačkim potencijalom, gradi sopstveni rukopis u glini. Jednostavnom stilizacijom i tretmanom materijala, Minčić svodi oblik na osnovne karakteristike prikazanog, akcentujući detalje nešto ekspresivnijim načinom obrade. Shvatanje forme u pojednostavljenom, arhaičnom i gotovo primitivnom vidu, potreba da se što brže i direktnije vizuelno saopšti misao o motivu, daju ovim skulpturama sirov i nedovršen izgled, ali umetnički razlog ovakvog pristupa oblikovanju krije se u snazi izraza, u osećanju same forme. Kroz glinu kao primaran medijum likovnog izražavanja, umetnik nam otkriva svoju preokupaciju motivom životinja, ali i predstavama ljudi čija lica ostaju univerzalne stilizovane predstave neodređenog čoveka. Lišena pripovedačkog i narativnog u izvedbi, Minčićeva zamisao ostaje usmerena na čistu ekspresiju i pokušaj da se neposredno opiše predstavljeni motiv kroz osobeni likovni jezik odgajan na grnčarskoj tehnici i posebnoj predanosti zemlji kao materijalu.”

Aleksandra Tanić, istoričar umetnosti

Related posts