RADIONICA NSZ ZA ROME

U Gradskoj kući u Lajkovcu danas je održana jednodnevna radionica za trideset Roma i Romkinja koji se nalaze na evidenciji NSZ-a u Lajkovcu.

Reč je o uključivanju na motivaciono – aktivicionu obuku i dodatno obrazovanje niskokvalifikovanih i lica bez kvalifikacije, u organizaciji NSZ, a u okviru brojnih aktivnosti Mobilnog tima za socijano uključivanje Roma i Romkinja na teritoriji opštine Lajkovac.

Radionicu je održala Milica Žarić, savetnik za zapošljavanje valjevske Filijale NSZ , ispostave u Lajkovcu, u sklopu aktivnosti i kao član Mobilnog tima za socijano uključivanje Roma i Romkinja na teritoriji opštine Lajkovac, čiji je Milica član.

Mobilni tim za socijalnu inkluziju Roma formiran je kao radno telo Opštinskog veća i daje značajne rezultate u poboljšanju položaja, uslova života i inkluzije Roma.

Koordinator za romska pitanja Nikola Josipović je ovim povodom rekao, da je ovo jedna od brojnih aktivnosti od značaja za unapređenje položaja Roma u lajkovačkoj opštini, koja podrazumeva stručnu obuku učesnika radionice za aktivno traženje posla.

Na evidenciji ispostave NSZ u Lajkovcu je 980 lica, a od ukupnog broja nezaposlenih je, kako saznajemo, oko 20% pripadnika upravo Romske populacije.

Današnja obuka će im kažu značiti puno i doprineti u snalaženju prilikom traženja posla: ovladaće pisanjem CV-ija, veštinom komunikacije sa potencijalnim poslodavcem, praćenjem oglašenih slobodnih radnih mesta i sličnim neophodnim koracima u traženju posla.

Večina od onih sa kojima smo pred početak radionice razgovarali kažu da do sada nisu radili, a pojedini su rekli da sticajem raznih životnih okolnosti nemaju završenu osnovnu školu. U osnovi, kažu da imaju želju da nađu posao i da im je bilo kakav stalni posao neophodan, ali da do sada nisu uspevali u tome. Izrazili su nadu, da će im ova obuka pomoći da se lakše snađu u traženju posla.

Related posts