U LAJKOVCU PET SREDNJOŠKOLACA TRAŽIOCA AZILA

Srednja škola “17. septembar” u Lajkovcu je u prvi razred smera ekonomski tehničar po prvi put upisala učenike tražioca azila, i to četiri dečaka i jednu devojčicu, koji su smešteni u kampu u Bogovađi i kojima je kao i svim ovdašnjim učenicima obezbeđen besplatan prevoz.

Učenici su poreklom iz različitih zemalja. Svi govore farsi (persijski) jezik, a upotrebljavaju i engleski u komunikaciji sa profesorima i drugarima. Veoma su, saznajemo, zainteresovani za izučavanje srpskog jezika, u čemu im pomažu profesori i školski drugovi.

“Omiljeno mesto naših drugara migranata je školska biblioteka u kojoj se druže, zabavljaju , brže i lakše upoznaju zemlju u kojoj trenutno borave,” kaže direktorka škole Kosana Grčić.

Direktorka Grčić dodaje, da će radi unapređenja kompetencija zaposlenih u srednjoj školi za kvalitetno obrazovanje dece, učenika izbeglica i migranata, kao i razvijanja obrazovno – vaspitnog okruženja koje podržava zaštitu njihovih prava, biti realizovan sveobuhvatni program obuke.

Naime, Srednja skola “17. septembar” u Lajkovcu učestvovala je u izradi projekta za upravljanje migrantskom krizom , “MADAD 2” i kroz projekat obezbedila sredstva koja će biti iskorišćena za potrebe učenika tražioca azila kao i za sve učenike škole.

Učenika tražioca azila u lajkovačkoj opštini, već od ranije ima i među osnovcima, koji su se odlično uklopili.

Related posts