SLAVA LEKARA – VALJEVSKA BOLNICA

Opšta bolnica Valjevo svečano je obeležila Slavu lekara Sv. Vrače Kozmu i Damjana. Slavu Srpskog lekarskog društva i svih medicinara, Opšta bolnica Valjevo i njeni zaposleni obeležavaju dugom tradicijom, a od 2010. godien slavi se u osvećenom bolničkom Hramu sv. besrebrenika Kozme i Damjana, gde je najpre služena sveta arhijerejska liturgija, nakon koje je usledilo lomljenje slavskog kolača.

Ovogodišnji domaćini Slave Svetih vrača Kozme i Damjana u ime svih zaposlenih bila je služba za Očne bolesti, a od njih su deo kolača preuzeli i sledeće godine će biti domaćini lekari službe Pneumoftiziologije.

Direktor Opšte bolnice Valjevo, dr Zoran Đurić, je podsetio da je 1867. godine donet dokument kojim je počet organizovan razvoj zdravstva u našem kraju. U ovoj godini kada obeležavamo stogodišnjicu završetka Velikog rata, podsećamo se da i tada čitav Grad bio bolnica.

– Danas, Opšta bolnica Valjevo jeste moderan regionalni medicinski centar koji ima 1241 zaposlenog, a od tog broja 220 su lekari. Smatramo da se naša bolnica oduvek ubrajala u red reprezentativnih zdravstvenih ustanova u Srbiji, pre svega zbog stručnog kadra, ali i zbog savremene dijagnostike, ali i težnje da se bude u korak sa svetom i savremenom medicinom, naravno u skladu sa našim mogućnostima. Trudimo se da održimo i unapredimo sve raspoložive kapacitete i kadrove, a svakako i tehničku opremljenost. Najpre se zalažemo za ljude. Da mladi lekari dobiju priliku da izgrade svoje znanje u našoj bolnici, a takođe da postanu i stručnjaci koji će u nekom budućem vremenu nositi i razvijati ovu ustanovu – rekao je direktor dr Đurić, podsećajući da i mnoge donacije koje je dobila Opšta bolnica Valjevo, kao i planirane velike investicije koje su upravo usmerene ka poboljšanju uslova rada svih, ali i mladih lekara kako bi ostali i zadržali se u Opštoj bolnici Valjevo. Direktor dr Zoran Đurić je i ovom prilikom podsetio na značajne donacije u ovoj godini, a to su: rentgen aparat, elektrohirurški nož i aparati za operacioni blok, endoskopski stub sa gastroskopom i kolonoskopom za gastroenterologiju, ultrazvuk za očno odeljenje, aparati za fizikalnu medicinu, sonda za kardiološki ultrazvuk, zatim izoleta za porodlilište, računarska oprema, pištolj za biopsije tkiva i svim donatorima izrazio veliku zahvalnost.

Dr Ivana Đenadić predsednica Podružnice Valjevo Srpskog lekarskog društva, podsetila je da SLD ima veliku tradiciju još od 1872. godine.

– Danas proslavljamo naše svece koji su bezuslovno i nesebično pomagali ljudima, a to zapravo i jeste sastavni deo naše profesije. Danas biti doktor nije samo zanimanje, to je zapravo stil života. I upravo danas je prilika da se okupimo i proslavimo naše svece, zaštitnike naše profesije i da na taj način razvijamo duh zajedništva među nama – rekla je dr Ivana Đenadić, predsednica Podružnice SLD Valjevo.

Domaćin slave dr Vladan Adžić, načelnik Odeljenja za očne bolesti, je podsetio na istorijat službe koja u ovoj godini beleži pola veka postojanja.

– 50 godina od osnivanja Službe za očne bolesti može izgledati kao relativno kratak period i da smo mi mlada služba ako se uzme u obzir da valjevska bolnica postoji vek ipo. 1925. godine u Valjevu je očnu ambulantu otvorio dr Milivoje M. Milinković. Koliko je dugo i gde radio nemamo pouzdanih podataka, ali je ostao poznat po tome što je u Valjevo doveo i prvi teniski klub. Pedesetih godina prošlog veka nove generacije i novi specijalisti oftalmologije širom Srbije otvaraju službe, pa tako i u Valjevu se 1967. osniva Očno odeljenje pri Regionalnoj opštoj bolnici. Prvi specijalista oftalmolog i osnivač Očnog odeljenja je dr Angelina Stevanović Petrović. Nakon nje odmah po završenoj specijalizaciji 1968. godine, u službu dolazi dr Ljubomir Jerinić. Nabavljena je osnovna oftalmološka oprema, mikroskopi, aparati – podsetio je dr Adžić koji je još dao podatak da je prvo Odeljenje za očne bolesti bilo smešteno u prostorijama gde se danas nalazi Služba pedijatrije.
Dr Adžić je naveo da je katarakta kao jedno od najčešćih očnih oboljenja i jedan od najčešćih uzroka slepila i pre pola veka i danas, predstavlja izazov za sve oftalmohirurge, ali i jedan spektakularan hirurški akt posle koga na najdirektniji način lekar prisustvuje vraćanju vida i zajedničkoj radosti sa pacijentom. Osamdesete godine za službu su još stabilnije jer u nju dolazi dr Toma Kovačević koji uz svu oftalmološku praksu, donosi kao novinu i lečenje najmlađih oftalmoloških bolesnika osnivanjem kabineta za razroku i slabovidu decu. Prekretnica za razvoj odeljenja jeste selidba u novooizgrađen hirurški blok na treći sprat gde se i danas nalazi. Krajem devedesetih dolazi do smene generacija pa sa dolaskom mladih specijalista služba nastavlja da se unapređuje.

– Uz pomoć uprave su nabavljani najsavremeniji kompijuterizovani dijagnostički oftalmološki aparati, ultrazvuk i laser za interventnu oftalmologiju. Tadašnji načelnik dr Slađana Jokić uvodi moderniju operaciju katarakte sa ugradnjom intraokularnog sočiva, a kasnije još savremeniju operaciju i to je njen pionirski poduhvat, koji mi sledimo i danas. Danas u službi radi pet lekara specijalista, 12 medicinskih sestara. Na godišnjem nivou se uradi oko 18 hiljada ambulantnih pregleda i preko 600 operacija. Oko 500 operacija katarakti, isto toliko ultrazvučnih pregleda oka i stotine laserskih intervencija. Kruna naše oftalmološke delatnosti jeste hirurški deo naše delatnosti. Želimo od naše službe rimenu savremene i svetske oftalmologije, opremanje sa sofisticiranim dijagnostičkim aparatima za svaki segment oka, dalju edukaciju i usavršavanje posebno u opracijama katarakte, zatim otvaranje odeljenja za jednodnevnu hirurgiju. Naravno, pre svega želimo nove specijaliste bez kojih nema razvoja Očnog odeljenja – zaključio je dr Vladan Adžić, načelnik Službe za očne bolesti, ovogodišnji domaćin Slave lekara.

Brojne zvanice iz privrednog i društvenog života grada, zajedno sa lekarima su obeležili Slavu medicinara u Opštoj bolnici Valjevo. Umetnički program koji su za njih izveli Gradski hor „Abrašević“, glumac Branko Antonić i glumica Katarina Vićentijević, dao je dodatnu notu slavskoj svečanosti. Sledeće godine domaćin Slave Sv. vrači Kozma i Damjan biće lekari Službe pneumoftiziologije koji su preuzeli deo kolača.

Related posts