BILJANA NAGRAĐENA NA ČITALAČKOM MARATONU

Roman Biljane Marković Jevtić, Navijam za šaptača, dobio je treću nagradu na ovogodišnjem Čitalačkom maratonu Izdavačke kuće Klett.

Na poziv iz svog Lajkovca, povodom nagrade, reagovala je preskromno. Rekla je da tema njenog romana pozorište i velika ljubav devojčice Olje prema neobičnom pozorišnom zanimanju. Junakinja romana Olja, naime, po svaku cenu želi da postane šaptač…

Saznajemo da je Biljana maksimalno angažovana u dečijoj TV i pozorišnoj produkciji, na književnim večerima, a u punom jeku je priprema i za neka nova takmičenja i konkurse i učešće na prestižnim manifestacijama poput Zmajevih dana…

Biljana Marković Jevtić (1971), poreklom Lajkovčanka, koja svojom energijom neverovatno podseća na svog pokojnog oca Dragana Markovića, studirala je pedagogiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Bila j dugogodišnji scenarista i urednik u redakciji za decu i mlade RTS-a. Objavila je i zbirke pesama za decu, a pored poezije i romana, piše i radio drame, pozorišne komade, putopise. Višestruko je nagrađivana za svoj rad i zauzela je značajno mesto u svetu dečije književnosti. Živi sa porodicom u Beogradu, a profesionalno je angažovana i u Novom Sadu.

U konkurenciji 435 rukopisa, glavni žiri, sastavljen od 157 nastavnika srpskog jezika i književnosti koji predaju u osnovnim školama širom Srbije, glasanjem je rangirao pet romana iz užeg izbora, među kojima je i Biljanin Šaptač i proglasio pobednički roman čitalačkog maratona.

U Vukovoj zadužbini u Beogradu juče je organizovana konferencija za novinare i svečana dodela ngrada za drugo kolo edicije Čitalački maraton.

Čitalački maraton je društveno odgovorna akcija Izdavačke kuće Klett, čiji je cilj da neguje srpsku književnost za decu i mlade i motiviše mlade od 11 do 14 godina da čitaju.

Na drugi konkurs za neobjavljeni roman za mlade čitaoce stiglo je 435 rukopisa. Stručni žiri, koji čine Petar Arbutina, Dragana Ćećez Iljukić i Krsta Popovski, eminentni književni kritičari i profesori srpskog jezika i književnosti, u uži izbor odabrao je pet romana.

Glavni žiri, sastavljen od 157 nastavnika srpskog jezika i književnosti koji predaju u osnovnim školama širom Srbije, glasanjem je rangirao pet romana iz užeg izbora i proglasio pobednički roman.

Nagrađeni romani koji čine drugo kolo edicije Čitalački maraton:

Prvoplasirani roman – Mina D. Todorović, Jaje, mleko, voda…

Biljana Lana Maksimović, Osnovci

Biljana Marković Jevtić, Navijam za šaptača

Ivana Knežević, Kad dnevnik progovori

Boris Jašović, EX YU Pionir

Related posts