PROBLEMI SA PREVOZOM UČENIKA

Gotovo da nije bilo dana, od 1. septembra do danas, da nije bilo primedbi učenika i njihovih roditelja na funkcionisanje organizovanog prevoza đaka na području lajkovačke opštine. Problem je kulminirao danas, posebno sa prevozom đaka škole u Jabučju…

Uzimajući u obzir činjenicu, da je prevoz učenika na području lajkovačke opštine besplatan i da isti refundira lokalna samouprava, deca su jutros bila neprijatno iznenađena činjenicom, da moraju da plate kartu za prevoz do škole.

Za pojašnjenje situacije obratili smo se pismenim putem Saobraćajnom preduzeću “Lastra”d.o.o. Lazarevac, kao nosiocu zajedničke ponude sa SP Lasta a.d. Beograd – kao članom u zajedničkoj ponudi, koji su petogodišnjim Ugovorom o koncesiji dobili isključivo pravo na obavljanje delatnosti gradsko-prigradskog prevoza putnika na teritoriji Opštine Lajkovac. Odgovor još uvek očekujemo.

Aleksandar Lukić, direktor OŠ “Dimitrije Tucović”u Jabučju, povodom ove neprijatne situacije, za portal LAJKOVAC NA DLANU kaže:

“Na osnovu dogovora sa opštinom, naša škola je već tri puta vraćala ispostavljene račune za septembar i oktobar 2018. godine SP “Lastri” Lazarevac, za prevoz učenika naše škole, po koncesionom ugovoru opštine Lajkovac i SP “Lastra”Lazarevac. Različito tumačenje cene karata po jednom učeniku, a shodno tome i ukupna vrednost specifikacije za mesec prevoza naših 231 učenika dovelo je do toga, da SP “Lastra” Lazarevac potražuje od nas nesrazmerno veću sumu novca od one koju smo mi obračunali. Problem sa neispostavljenjem mesečnih kartama za novembar 2018. godine trebalo bi da se reši do ponedeljka 5.novembra, po uveravanju odgovornih u SP “Lastra” Lazarevac. Do tada SP “Lastra” Lazarevac primenjuje rigoroznu meru naplaćivanja autobuskih karata učenicima, što je po meni, blago rečeno, malo čudno. Po dobijanju saznanja da će SP “Lastra” Lazarevac primenjivati naplaćivanje karata, uputio sam apel SP “Lastri” da to ne primenjiuju, ali to nije urodilo plodom. Po mojim saznanjima, u petak 2.novembra, održaće se sastanak u opštinskoj zgradi u Lajkovcu, na kome će se pokušati rešiti nastali nesporazum oko prevoza. Naša škola će prikupljati podatke o naplaćenim kartama da bi se omogućio povraćaj novca učenicima koji su platili kartu. U saradnji sa roditeljima učenika, pokušavamo da danas i sutra rešimo prevoz, nadajući se da će razrešenje nastalog problema uslediti koliko sutra, 2.novembra.”

Kako nezvanično saznajmo, razlika u mesečnoj fakturi, samo za učenike jabučke škole je čak pola miliona dinara. Saznajemo i sa su danas samoinicijativno roditelji i nastavnici prevozili decu.

A problem nije samo sa naplatom prevoza, već problema ima i za ostale škole i sa stajalištima, satnicom polazaka i gotovo svakodnevno se događaju nove incidentne situacije, koje bi nadležni morali rešiti.

Očekivani sutrašnji zajednički sastanak predstavnika prevoznika i lokalne samouprave je verovatno i razlog što je danas izostao traženi odgovor firme prevoznika.

Naime, u prethodnom periodu, veliki broj sugrađana obratio se redakciji portala LAJKOVAC NA DLANU, sa problemima vezanim za prevoz đaka. Pojedine situacije su u međuvremenu, bar privremeno, korigovane pa se sticao utisak da je neophodno malo vremena da se sve ustali….

Vreme je donelo samo više problema. Nezadovoljstvo učenika i njihovih roditelja je veliko.

Ono što je sigurno, kako saznajemo u Opštinskoj upravi, prevoz učenika ostaće besplatan i troškovi prevoza učenika za ovaj sporni period biće im refundirani.

Potpisivanjem dugoočekivanog Javnog ugovora o poveravanju obavljanja delatnosti gradsko – prigradskog prevoza putnika na teritoriji opštine Lajkovac i početkom funkcionisanja javnog saobraćaj do onih delova lajkovačke opštine koji do sada nisu imali ovu pogodnost, sticao se utisak da je sve savršeno rešeno i nisu se ni nazirali mogući problemi. Reklo bi se, “da je od gotovog napravljena veresija” i ne bi bilo iznenađenje da komšijska saradnja po pitanju javnog prevoza svoj epilog dobije na sudu, ako u međuvremenu ne dođe do razumnog dogovora. Ovakva situacija je za učenike neprihvatljiva, kategorični su roditelji, a i stariji učenici!

Roditelj jednog učenika iz Jabučja, revoltiran čitavom situacijom, a posebno činjenicom da mu dete iz škole putuje sat vremena umesto desetak minuta, kaže:

“Jutros su deca ostala zatečena kada im je vozač autobusa tražio pare za kartu i deca su morala od para za užinu da plate kartu. Autobus obilazi celo Jabučje i svi đaci kruže sat vremena po Jabučju, dok ne dođu kući. Može li da se uvede neki red vožnje drugi, da se napravi dogovor škole i Lastre. Ne zanima me ko vozi, vec hoćemo da deca na vreme stižu na prvi čas i na vreme da dođu kući, a ne da se vozaju kao na ekskurziji.

Svako treba da radi svoj posao, ali smatram da deca ne treba da ispaštaju zbog tog njihovog nesporazuma i zbog nepoštovanja ugovora.”

Related posts