PREDSTAVLJANJE RAZVOJNOG PROGRAMA EU

Predsednik opštine Lajkovac Andrija Živković, sa saradnicima, prisustvovaće danas u Valjevu predstavljanju Javnog poziva za finansiranje predloga projekata za jačanje socijalne kohezije u multietničkim opštinama u okviru razvojnog programa EU PRO, koje će se održati u Hotelu „Grand od 11 časova.

Današnji skup u Valjevu je čisto imformativnog karaktera, a učesnici skupa će na osnovu dobijenih informacija moći da iskristališu ideje koje su najpogodnije za realizaciju putem ovog programa i da se blagovremeno i kvalitetno pripreme za aplikaciju.

Ovo je jedna od šest info sesija u Srbiji, na kojima će biti predstavljeni uslovi poziva, a koje se pored Valjeva održavaju još u Kučevu, Boru, Sjenici,Nišu i Vranju.

Aktuelni programi podrške Evropske unije razvoju opština – EU PRO doprineće ukupnom društveno-ekonomskom razvoju 99 lokalnih samouprava u regionima Šumadije i zapadne Srbije i južne i istočne Srbije.

Evropska unija je za ovaj trogodišnji program, koji je počeo u januaru ove, godine opredelila sredstva u ukupnom iznosu od 25 miliona evra. Program je usmeren na tri ključna rezultata – unapređenje konkurentnosti preduzeća, poboljšanom radu lokalnih samouprava i jačanje socijalne kohezije.

Projekti odabrani putem javnih poziva, će se u najvećoj meri sprovoditi u skladu sa metodologijom dodele bespovratnih sredstava. Na ovaj način korisnici sredstava imaju punu kontrolu nad realizacijom projekta, dok UNOPS prati sprovođenje i pruža tehničku podršku.

Program sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS), u saradnji sa Vladom Republike Srbije.

Za sve koji maju ideje koje mogu doprineti poboljšanju socio-ekonomskog položaja ranjivih i marginalizovanih grupa, boljoj integraciji nacionalnih manjina i unapređenju međuetničkih odnosa, rok za prijavu je sreda, 5. decembar 2018.

Na ovaj javni poziv mogu se javiti organizacije civilnog društva i institucije lokalnih samouprava iz 32 multietničke opštine: Babušnica, Bela Palanka, Bojnik, Boljevac, Bor, Bosilegrad, Bujanovac, Vladičin Han, Vranje, Golubac, Dimitrovgrad, Doljevac, Žagubica, Žitorađa, Koceljeva, Kučevo, Lajkovac, Lebane, Leskovac, Majdanpek, Medveđa, Merošina, Negotin, Novi Pazar, Petrovac na Mlavi, Požarevac, Preševo, Priboj, Prijepolje, Sjenica, Surdulica i Tutin.

Na informativnoj sesiji danas u Valjevu će biti predstavljeni kriterijumi Javnog poziva za finansiranje predloga projekata i smernice o procedurama EU PRO programa potrebnim za pripremu i dostavljanje aplikacije.

Related posts