U SUSRET REBALANSU I SKUPŠTINI, O ZAVRŠETKU VRTIĆA

Većina odluka donetih na današnjoj 76. po redu sednici Opštinskog veča Opštine Lajkovac u ovom sazivu je u sklopu priprema za predstojeće zasedanje lokalnog parlamenta početkom novembra, na kome se očekuje i drugi rebalans ovogodišnjeg opštinskog budžeta.

Po završetku sednice, u svom obraćanju medijima, predsednik opštine Andrija Živković je rezimirao usvojene odluke:

“Drugim rebalansom budžeta za 2018. godinu imaćemo umanjenje za nekih 26 miliona dinara, pre svega iz programa rente, zbog manjeg iskopa uglja na teritoriji opštine Lajkovac, ali taj nedostatak biće pokriven iz klasičnog okvira budžeta, tako da većina planiranih investicija za ovu godinu neće trpeti i nastaviće se sa svim planiranim investicijama do kraja godine.
Jedino od čega smo odustali jeste klizalište za ovu godinu, a ako bude potrebe i ako bude novca, postoji mogućnost da klizalište bude na zimskom raspustu, dakle početkom 2019.- te godine.

Sve ostale investicije koje su planirane, a nisu počele sa realizacijom do danas, nisu dirane iz plana za ovu godinu, tako da ako vremenski uslovi dozvole i dokumentacija bude spremna, sve ono što smo planirali za ovu godinu, mi ćemo početi ili ugovoriti u toku ove kalendarske godine, a tu pre svega mislim na seosku kuću, koju ćemo finansirati iz drugih izvora u toku godine.

Takođe, nećemo smanjivati ni budžet za socijalna davanja, za porodilje i studente, iako je manjak 26 miliona dinara, pokrili smo ostatak iz nekih drugih izvora. Program ekologije ostao je na istom nivou, samo je došlo do prepakivanja na pojedinim pozicijama, jer je dodato nekih sedam miliona dinara za izgradnju kanalizacione mreže od Slovca ka Nepričavi.

Takođe, jedna od bitnih tačaka svakako jeste Izveštaj o radu PU “Leptirić” i njihov plan za narednu godinu. Ono što je najbitnije, nakon 34 godine, prošireni su kapaciteti vrtića i više nema listi čekanja za najmlađe. Svi zainteresovani mogu da se upišu u vrtić.

Ono što posebno raduje, jeste da Lajkovac posle 34 godine dobija novi objekat predškolske ustanove i ja se ovim putem zahvaljujem i RB “Kolubara” i Ministarstvu privrede, koji su takođe finansirali ovaj projekat.

Mi smo glavni objekat vrtića već otvorili i za nekih desetak dana očekujemo i završnu četvrtu fazu na ovom objektu – završetak radova na pasareli dugoj 142 metra i sa završetkom te pasarele biće kompletiran ceo objekat, kada se očekuje i zvanično svečano otvaranje.

Takođe, u sklopu nove zgrade predškolske ustanove imaćemo dva nova moderna igrališta na površini od oko hiljadu metara kvadratnih, takođe sam plac vrtića, osnovno dvorište, prošireno je za oko 20 ari, tako da osim smeštajnih kapaciteta, proširen je i sam prostor oko vrtića. Time će naš vrtić biti jedan od najlepših objekata, ne samo u Lajkovcu, već i u okruženju.”

Related posts