ĐACI U KLUPAMA, REŠAVANJE PROBLEMA U HODU

Lajkovački srednjoškolci i nekolicina roditelja okupili su se danas u međusmeni na najavljenom protestu ispred škole, zbog aktuelnih problema sa vodosnabdevanjem.

Ispred škole, od petka je i cisterna sa vodom.

Učenici prve i treće godine lajkovačke S.Š. “17.septembar” koji nastavu pohađaju u prvoj smeni, danas su bili na časovima, a potom su se pridružili učesnicima protesta. Nakon kratkog zadržavanja ispred škole, učesnici protesta, na kome se niko nije zvanično obratio, uputili su se organizovano ka Gradskoj kući. Predstavnike učenika i roditelja, primio je predsednik opštine Andrija Živković, dok su učenici ostali ispred zgrade očekujući epilog razgovora.

Po završetku sastanka, koji nije dugo trajao, jedan od roditelja iz pregovaračkog tima je rekao, da je on svestan da ovaj problem koji Lajkovac ima sa vodom u ovom trenutku niko ne može da reši i da je predsednik Živković izrazio spremnost i dao obećanje da će učiniti sve što je tehnički moguće kako bi se aktuelni problemi sa vodosnabdevanjem ublažili. Roditelji su uvereni da će predsednik i ispuniti sve što je obećao, a što je u njegovoj moći. Ono u čemu su obe strane saglasne jeste činjenica da je deci mesto u đačkim klupama, tako da će već od danas učenici nastaviti da redovno pohađaju časove. Roditelji su naglasili i da ne žele nikakvu represiju prema deci, ni od profesora, ni od direktora, naglašavaju da deca nisu kriva i još jednom podvlače da protest učenika zbog vode nije politički.

“Lajkovčani kada budu shvatili da nema vode, biće kasno, jer tada više neće biti dece u Lajkovcu,” rekao je jedan od roditelja danas ispred opštine.

Andrija Živković, predsednik opštine Lajkovac, nakon sastanka u svom kabinetu sa predstavnicima srednjoškolaca i roditelja, izrazio je zahvalnost na njihovom pokazanom potpunom poznavanju i razumevanju situacije sa vodom, za koju je poznato, podsetio je, da je problem koji datira poslednjih 10 – 15, pa i više godina:

“Ono što je meni, pre svega kao prosvetnom radniku, najviše žao u ovoj situaciji jeste činjenica da je određen broj đaka ovde politički zloupotrebljen i to upravo od onih ljudi koji su u prethodnom periodu napravili takve sporazume sa lazarevačkom opštinom i doveli nas u takvu situaciju da opština Lajkovac kuburi sa vodom.

Na stranu sve to, meni kao prosvetnom radniku je veoma bitno da sve ustanove koje se tiču obrazovanja normalno funkcionišu.
Svi smo svesni da se problem vodosnabdevanja ne može rešiti preko noći i da nam rešavanje ovog problema donekle predstoji u budućem periodu, dok ne stigne voda sa “Stubo – Rovni”. Do tada, već tokom ove sedmice, ja se nadam da će đaci u srednjoj školi imati sve elementarne uslove za pohađanje nastave.

Mi već u sredu imamo sastanak sa rukovodstvom lazarevačke opštine i njihovim komunalnim preduzećem, tako da se nadam da će već do početka novembra biti rešeno pitanje vodosnabdevanja lajkovačke opštine, a lajkovački srednjoškolci će već od danas biti redovno u školskim klupama,” rekao je predsednik Andrija Živković, nakon današnjeg sastanka sa predstavnicima učesnika protesta.

Saznajemo i da je tokom prepodnevne smene u lajkovačkoj srednjoj školi, po prijavi i zbog aktuelnog protesta učenika, bila i sanitarna inspekcija, koja je ustanovila da su sanitarni uslovi zadovoljavajući.

Related posts