ZA POVLENSKU GALERIJU MILUTIN RANKOVIĆ ZAVRŠIO MONUMENTALNU SKULPTURU JUSTINA POPOVIĆA

Renomirani umetnik iz Lajkovca, vajar Milutin Ranković upravo je završio rad na monumentalnoj skulpturi u stoletnom hrastu Svetog Justina (Popovića), čuvenog Ave Ćelijskog, velikog svetitelja, teologa i profesora, koji je najveći deo života proveo u manastiru Ćelije kod Valjeva.

Ovo je prva od tri Rankovićeve skulpture svetitelja i vladika koje će krasiti Povlen, u galeriji pod vedrim nebom.

Spomen-obeležje Svetom Justinu biće postavljeno na Kneževom polju, na Povlenu, uz monumentalna obeležja u hrastu koje je Milutin Ranković ranije stvorio književnicima Radovanu Belom Markoviću i Petru Pajiću.

Vajar Ranković uveliko radi i skulpture u hrastu vladika Nikolaja i Lavrentija, koje će bitipostavljene u jedinstvenoj povlenskoj galeriji.

Monumentalna skulptura Justina Popovića visoka je 2,7 metara, njena izrada trajala je nekoliko meseci. Autor skulpture je za materijal odabrao hrast, jer je kako kaže to plemenito, snažno i dugovečno drvo, koje ima specifično značenje u narodu.

“Ovde je reč o duhovniku, svetitelju, koji ima svoj akatist i kanon, tako da je vajanje njegovog svetog lika u moćnoj hrastovini za mene predstavljalo pokajničko stvaralaštvo i molitvu u drvetu.  Kada bude uspravljen na Kneževom polju na Povlenu, siguran sam da će mnogi vernici dolaziti da dodirnu i celivaju njegovu ruku, te zatraže blagoslov od ovog sveca. Oni koji nisu verujući, uživaće u skladu povlenske prirode i skulpture u hrastovini, koja se sa ovom planinom srodila. Radim i skulpture vladika Nikolaja i Lavrentija, a kada budu završene sa Justinom će činiti trojstvo na Povlenu. Sve dok im se, narednih godina, ne pridruži i skulptura vladike Jovana Velimirovića, pa da zajedno osveštaju Goru”, – kaže vajar Milutin Ranković.

Naime, Udruženje “Beli Povlen” iniciralo je formiranje svojevrsnog Parka časti na Kneževom polju, koji čine skulpture znamenitih ličnosti valjevskog kraja.

Kako saznajemo, gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković i predsednik “Belog Povlena” akademik Matija Bećković uputiće, poziv patriajrhu Porfiriju da otkrije spomenike svecima i vladikama, Nikolaju i Justinu, kao i episkopima Jovanu i Lavrentiju.

Hrast od kog je izrađen spomenik Svetom Nikolaju donirao je Matija Bećković, za Avu Justina urednik “Glasa crkve” Ljubomir Ranković, za vladiku Jovana Miša Milošević, a za episkopa Lavrentija nekadašnji gradonačelnik Valjeva i ministar unutrašnjih poslova Dušan Mihajlović.

Related posts

Leave a Comment