IZLOŽBA “KOLUBARA 2018” NA KRSTOVDAN

Tradicionalna, 37. Izložba priplodnih goveda simentalske rase “KOLUBARA 2018.”održaće se u četvrtak na Krstovdan, 27. septembra, u Vojnom krugu, na prostoru budućeg Agrobiznis centra u Lajkovcu.

Ovu važnu stočarsku manifestaciju će najverovatnije otvoriti ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, a još uvek nezvanično, pominje se mogućnost da će upravo tog dana Lajkovac posetiti predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Organizatori izložbe su Opština Lajkovac, Centar za poljoprivredu Lajkovac, Udruženje odgajivača goveda simentalske rase „Kolubara“ Lajkovac, Udruženje odgajivača goveda simentalske rase “Kolubarski simentalac” Valjevo i Centralno udruženje odgajivača goveda simentalske rase.

Opština Lajkovac je i ove godine generalni pokrovitelj Izložbe goveda simentalske rase „Kolubara 2018″.
Predsednik Organizacionog odbora ovogodišnje izložbe je Živorad Bojičić, predsednik SO -e Lajkovac.

Budžet manifestacije je blizu 1,3 miliona dinara, a najveći deo, čak 1 060 000 dinara namenjen je za direktna davanja poljoprivrednicima izlagačima, dok su preostala sredstva namenjena pratećim troškovima izložbe (štampanje kataloga i pozivnica, pehari, komisija…).

Svaki izlagač dobija 5 000 dinara po izloženom grlu, nagrada za šampionku izložbe je 30 000 dinara, za apsolutnu šampionku izložbe 25 000 dinara, vredne novčane nagrade sleduju šampionkama i pratiljama u sve tri kategorije ( krave, prvotelke i junice), biće uručene nagrade i za šampionske kolekcije, a po prvi put, novčana nagrada u iznosu od 15 000 dinara pripašće najboljem stočaru sa područja lajkovačke opštine.

U Katalog ovogodišnje izložbe upisano je 118 najreprezentativnijih grla od 33 najboljih kolubarskih stočara izlagača, sa područja Lajkovca, Uba, Ljiga, Mionice i Valjeva. Saznajemo, najveći broj izlagača je upravo sa područja lajkovačke opštine i područja stočarske službe Centra za poljoprivredu Lajkovac.

Svečano otvaranje izložbe planirano je za 12:30 časova, nakon čega će uslediti proglašenje pobednika i dodela nagrada. Planiran je i prateći kulturno – umetnički program.

PROGRAM IZLOŽBE:

– 9:00 časova do 10:00 časova-dolazak izlagača sa priplodnim grlima

– 10:30 časova do 12:30 časova – ocenjivanje grla

– 12:30 časova – svečano otvaranje izložbe

– 13:00 časova – proglašenje pobednika i dodela nagrada

Lajkovačka Izložba priplodnih goveda simentalske rase upisana je u evropski kalendar izložbi “simentalca” i jedna je od najvažnijih manifestacija tog tipa u Srbiji.

Tog dana Lajkovac tradicionalno pohode brojni gosti, koji pojedinačno ali i organizovano dolaze na ovu prestižnu stočarsku manifestaciju iz gotovo svih krajeva Srbije. Izložba “simentalca” u Lajkovcu uvek izaziva veliku pažnju medija, ne samo lokalnih i regionalnih, već i nacionalnih, posebno novinara koji prate poljoprivredu.

Ono što se prikaže na izložbi u Lajkovcu je svojevrsni reper postignutih dometa u stočarstvu, koje je izuzetno važno za razvoj ovog dela i čitave Srbije.

37 godina održavanja izložbe u kontinuitetu je veliki uspeh, ali i obaveza da se manifestacija očuva i unapredi, a posebno da se povede računa o tome da se stočni fond i broj stočara ne samo ne smanjuje, već bitno kvalitativno i kvantitativno unapredi.

Related posts