GOVOR PREDSEDNIKA POVODOM DANA OPŠTINE

Posetiocima portala LAJKOVAC NA DLANU prenosimo u celosti govor predsednika opštine Lajkovac Andrije Živkovića, sa Svečane akademije povodom Dana opštine:

“Poštovani gosti, dame i gospodo, prijatelji opštine Lajkovac,

Posebna mi je čast da Vas pozdravim i poželim dobrodošlicu na Svečanu akademiju kojom danas obeležavamo Dan opštine Lajkovac i dva jubileja.

Pre tačno 110 godina kroz Lajkovac je prošao prvi voz. Naše malo mesto je tada kao i danas na raskrsnici važnih puteva, ali sa odlučnim i hrabrim građanima u izboru puta kojim treba krenuti, uvek nastojeći da izaberu onaj najbolji za sebe i svoju decu.

Duboke je bore ostavila prošlost na licu našeg malog mesta, pokazujući veliko iskustvo i znanje stečeno učenjem na greškama i osvetljavajući tragove budućim generacijama.

Stoga sa sigurnošću mogu da kažem da su građani opštine Lajkovac izabrali pravi put. O tome svedoče brojni infrastrukturni projekti, poboljšani uslovi života naših građana, brojni uspesi naše dece.

Možete se i sami uveriti da ovogodišnji Dan opštine obeležavamo u lepšem Lajkovcu, koji iz godine u godinu postaje mesto kvalitetnijeg i ugodnijeg života za naše građane. Koraci su teški i mukotrpni, a dana u jednoj godini je uvek malo za brojne poslove koje treba završiti i nove započeti.

Ali svakodnevne pobede, kako velike tako i one male, bude volju i entuzijazam da svi zajedno nastavimo da se borimo da napravimo Lajkovac koji volimo i zaslužujemo, dostojan naše dece i budućih generacija.

Stoga želim da ovaj Dan protekne u znaku novoizgrađenog objekta PU „Leptirić“, koji će narednih dana udomiti lajkovačke malištane, što je trenutno najbolji pokazatelj uspešnog rada naše Opštine u proteklih godinu. Očekujemo da ovakvih dana u Lajkovcu bude još do kraja godine, kada se privedu kraju radovi na izgradnji bazena, započne uređenje parternog prostora ispred zgrade opštine, izgradnja moderne zelene pijace, parka, nastavak izgradnje vodovodne mreže za Jabučje, Pridvoricu, Strmovo, nastavak uređenja korita reke Kolubare, postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Svakodnevnim naporima nastojimo da Lajkovac postane značajan privredni i kulturni centar, da ostane grad sa dobrim i gostoljubivim ljudima, da vratimo sjaj našim selima i sačuvamo predivnu prirodu, u kojoj naši građani i građani susednih opština mogu pronaći ono što je danas veoma teško sačuvati a to je duševni mir.

Osim godišnjice nastanka varošice, Drugi jubilej u ovoj godini je stogodišnjica podizanja nove železničke pruge za javni saobraćaj na relaciji Lajkovac – Gornji Milanovac – Čačak. Stoga naša priča uvek isto počinje i nikada se ne završava već nas uvek iznova vraća na novi početak. Na Lajkovac kao glavni saobraćajni čvor.

Osavremenjena železnička pruga neće više biti jedini put koji nas, kroz Lajkovac, vodi do Crne Gore. Od Beograda do Južnog Jadrana će voditi Koridor 11, put koji ni ovoga puta nije zaobišao naš Lajkovac. U tome vidimo i nadu za svetliju i lepšu budućnost, a Tu ćemo, kao i pre sto godina, uvek biti da dočekamo, ugostimo i ispratimo putnike.

Zato, Srećni Vam bili svi putevi koji vas dovode u Lajkovac i kroz njega prolaze..Da uvek rado dođete i ovde da se vratite, a Svim Lajkovačkim domaćinima čestitam Dan opštine Lajkovac sa željom da živimo u zdravlju i blagostanju.”

Related posts