SVE JE SPREMNO ZA POČETAK NOVE ŠKOLSKE GODINE

Nova školska godina za osnovce i srednjoškolce počinje u ponedeljak, 3. septembra. U Osnovnoj školi “Mile Dubljević” u Lajkovcu i u svih deset Izdvojenih odeljenja, sve je spremno za početak nove školske godine, potvrdila je za portal LAJKOVAC NA DLANU Biljana Žujović, direktorka škole.

“Ove godine u prvi razred kreće 105 prvaka, tri odeljenja u matičnoj školi i u svih deset Izdvojenih odeljenja imamo prvake.Toliko je zvanično upisano.Tradicionalno, prvaci i svi neparni razredi kreću u prvu smenu prvog dana nove školske godine.”

I ove školske godine đaci imaju besplatan organizovan prevoz, potvrdila je direktorka škole:

“Što se tiče prevoza svi učenici putnici će dobiti besplatne mesečne karte.U svim pravcima saobraća će po nekoliko linija, što će pokriti sve potrebe učenika. Sve razredne starešine su detaljno upoznate sa polascima autobuskih linija a red vožnje je postavljen i na sajt škole. Jedini problem u vezi prevoza je taj što koncesijom nije planirano školsko autobusko stajalište, ali i predstavnici Lastre i predstavnici lokalne samouprave su voljni da to isprave. Juče smo imali sastanak i zadovoljna sam dogovorom.”

Početku nove školske godine prethodili su i brojni radovi i aktivnosti na uređenju školskih objekata i osavremenjavanju uslova za odvijanje nastave. Svi radovi koji su bili planirani završeni su na vreme. Svih 20 učionica u matičnoj školi dobilo je nove računare, a nove laptopove dobila su izdvojena odeljenja.Novi video nadzor je stavljen u funkciju, 24 kamere pokrivaju školsko dvorište i unutrašnjost zgrade. Urađen je i novi razglas. Saznajemo i da su tokom leda u dva navrata dolazili projektanti u cilju konačnog završetka i stavljanja u funciju amfiteatra, koji je preko 90 % završen i da je sasvim izvesno da će i to biti realizovano u novoj školskoj godini, a tokom naredne kalendarske sigurno.

Tradicionalni susret prvaka planiran je 7. septembra u 13 časova, kada će, nakon pozorišne predstave, predsednik opštine Lajkovac Andrija Živković prvacima uručiti poklone u vidu školskog pribora i lektira.

Direktorka Žujović naglašava i značaj odlične saradnje sa lokalnom samoupravom.

Direktorka škole napominje i da u Bogovađi u školu kreće i 19 migranata:

“Treba napomenuti da u IO u Bogovađi kreće 19 migranata i da smo radili projekat i dobili 6 000 evra od Ministarstva prosvete. Od tog novca će biti kupljeno još nastavnih sredstava svih vrsta za IO Bogovađa, deo novca će biti opredeljeno za đačke užine,a deo za stručno usavršavanje nastavnika koji rade sa migrantima. Imamo izuzetnu saradnju sa Ministarstvom prosvete, Škokskom upravom i nevladinom organizacijom 484 po pitanju podrške uključivanju dece tražioca azila u naš školski sistem. Imamo prevodioce, pratioce, deca su prošla sve zdravstvene preglede i ne postoji ni jedan jedini problem po tom pitanju.”

E dnevnici su obavezni od ove školske godine, pitali smo direktorku lajkovačke škole da li su spremni za njihovu primenu, kao i za korišćenje elektronskih udžbenika:

“Mi smo izabrali varijantu i elektronsku i papirnu za ovu godinu, dok se nastavnici ne obuče za korišćenje istih. Dobili smo dopis Ministarstva prosvete da će u saradnji sa Telekomom izvršiti radove koji će doprineti nesmetanom funkcionisanju IKT opreme i u matičnoj školi i u Izdvojenim odeljenjima.

Ove godine počinjemo da koristimo i digitalne udžbenike u prvom i petom razredu.Tri nastavnika su prošla obuku, u prvoj nedelji septembra će od ministarstva prosvete dobiti opremu, a imaju obavezu da obuče još po jednog nastavnika do kraja školske godine,” pojasnila je Biljana Žujović, direktorka lajkovačke O.Š. “Mile Dubljević”.

Da napomenemo i da su prošlu školsku godinu obeležili brojni uspesi i nagrade lajkovačkih osnovaca, pa je realno očekivati da će tako biti u novoj školskoj godini.

Related posts