BICIKLOM U OBILAZAK BIBLIOTEKA NA TRASI “ĆIRINE” PRUGE

U sklopu projekta “Velosipedom – Lajkovačkom prugom i dalje”, koji se organizuje pod pokroviteljstvom “Internet kluba” i Narodne biblioteke Srbije, Daren Milivojević posetiće lazarevačku biblioteku “Dimitrije Tucović” u ponedeljak, 13. avgusta oko 11 časova.

Suština projekta je pravljenje reportaže o bibliotekama koje su bile u mestima kroz koja je prolazio nekadašnji “Ćira”, paralelno i promocija sporta, biciklizma i zdravog života, a takođe i čitanja.

“Ovog leta projektom „Velosipedom – Lajkovačkom prugom i dalje” koji se sprovodi pod pokroviteljstvom Narodne biblioteke Srbije, Planinarsko-smučarskog društva Ćira i Internet kluba Mionica, obilazim sve biblioteke koje bejahu na trasi nekadašnje „Ćirine” pruge. Ni manje ni više, nego biciklom.

Zašto? Odabirajući za putovanje bicikl kao prevozno sredstvo, vodio sam se mišlju da jedino tako mogu sabrati najviše utisaka o mestima kroz koja budem prolazio. Sa druge strane, duhovno zdravlje je nerazdvojno sa fizičkim zdravljem i kao član biciklističke sekcije PSD ,,Ćira”, pokušaću da naglasim važnost fizičke aktivnosti i lepotu biciklizma. Uporedo sa fizičkim, duhovno zdravlje je nerazdvojno od knjige i čitanja, pa poseta bibliotekama ima povod da o svakoj sakupim sliku i reč, koje bi svedočile o njihovoj istoriji, znamenitim ljudima i svakidašnjim i nesvakidašnjim pričama koje treba sačuvati od zaborava.

Ovaj projekat je predilekcija ili ohrabrenje pred mnogo duži i značajniji put da biciklom obiđem sve biblioteke u Srbiji. Projekat je humanitarnog karaktera i ne podrazumeva, sem moralne i prijateljske podrške, nikakav drugi vid materijalne naknade,” pojasnio je za portal LAJKOVAC NA DLANU, Daren Milivojević iz Gradske biblioteke Lajkovac.

Related posts