REZIME “DANA LAJKOVCA”

“Ovogodišnji “Dani Lajkovca”, po meni, a i po ostalim sugrađanima, bili su dosta uspešni. Poslužilo je i vreme, pa je kompletan program ovogodišnje manifestacije ralizovan tamo gde je i planiran – na otvorenom, bez potrebe korišćenja alternativnih lokacija”, rekao je Andrija Živković, predsednik opštine Lajkovac, rezimirajući upravo završene “Dane Lajkovca.”

“Svi programi su bili vrlo posećeni, ja mislim da su naši sugrađani i komšije iz susednih opština uživali u svim događajima, posebno poslednja tri dana u završnici manifestacije. Pun pogodan je ovogodišnja novina da jedan ceo dan bude posvećen najmlađim sugrađanima. “Dečiji dan” je okupio veliki broj dece, tako da sa tom praksom treba nastaviti, kao što je to ustaljeno sa manifestacijom tog tipa “Ulica tvorenog srca”, koja će oko Nove godine biti po treći put organizovana u Lajkovcu.

Sa nešto manjim budžetom u odnosu na prošlu godinu, ovo je možda i bolji efekat. Pokazalo se i da pevači i bendovi “manjeg ranga” mogu da privuku brojnu publiku na manifestacijama poput “Dana Lajkovca”.

“Dani Lajkovca” su zvanično završeni, ali imamo narednog vikenda još jednu manifestaciju, a to je internacionalni MOTO SKUP na Kolubari. Nadamo se da će nas vreme poslužiti i ovoga puta i da će ovaj događaj okupiti veliki broj ljudi. Verovatno će biti teško dostići prošlogodišnju posećenost ovog skupa, koji je prošle godine bio neverovatno dobro posećen i jedan od najmasovnijih u širem regionu,” rekao je predsednik Živković.

Da podsetimo, svojevrsni spektakl manifestacije bio je svakako koncert klasične muzike u Gradskoj kući gitarista Momčila Aleksandrića., momak koji se iz Lajkovca vinuo do doktorskih studija u SAD, a nedavno pobedio na velikom međunarodnom takmičenju u Hong Kongu.

Ovogodišnja manifestacija “Dani Lajkovca”, koja je pojedinim programima započeta 15. jula, ušla je u završnicu uz programe koje je organizovao Kulturni centar „Hadži Ruvim“, pod pokroviteljstvom Opštine Lajkovac. Brojnu publiku je uspešno zabavila sarajevska grupa „Crvena jabuka“ uz predgrupu „Night pleasure“, na čelu sa Lajkovčankom Vedranom Teofilović, pevači narodne muzike Ilda Šaulić i Milan Topalović.

U Galeriji Kulturnog centra upriličena je zanimljiva izložbe skulptura umetnika, rodom iz Skobalja, Živorada Ciglića Cigle i promocija njegove knjige „Kolubarske jagljenice“.

Posebno uspešan bio je premijerni “Dečiji dan”,uz balerine studija „Idea“, klovnove, mađioničara, animatore, statue, predstavu „Vilinska zavrzlama“ i učenike Srednje škole 17. septembar“ – recitatore, muzičare i literarce. Priređen je i koncert folklornog ansambla „Hadži Ruvim“.

U okviru programa manifestacije, Gradska biblioteka Lajkovac je uspešno organizovala nekoliko zanimljivih gostovanja. Prof. dr Radivoje Radić je bio gost večeri posvećene Vizantiji, dok je hodočasnik i planinar Nenad Andrić predstavio svoju knjigu ,,Peške kroz Svetu goru”. Na kraju serijala gostovao je Aleksandar Gajšek, autor poznate emisije „Agape“ koja se godinama emituje na TV Studio B.

Turistička organizacija opštine Lajkovac takođe je realizovala nekoliko zanimljivih programa: „Dane vodenica“, „Kolubarski kotlić“ i „Istok-Zapad lajkovačkom prugom.

Ni ovoga puta nije izostao bogat i prilično originalan sportski program, a svojevrsna atrakcija svakako je bio fudbalski revijalni meč legendi boksa i legendi lajkovačkog fudbala. Posebnu pažnju zavređuje realizovani Košarkaški mini kamp, kome je prisustvovao Nemanja Jovanović Ogi, rođeni Lajkovčanin koji krupnim koracima gradi svetsku trenersku karijeru u Americi. Održan je i turnir mlađih fudbalskih selekcija, teniski turnir na novom teniskom stadionu kod Hale sportova, tradicionalni turnir u odbojci na pesku. Sportska takmičenja u okviru manifestacije “Dani Lajkovca” tradicionalno su započeta fudbalskom utakmicom lajkovačkih veterana Gornjani-Donjani, koju su izvođenjem penala dobili veterani koji žive „ispod pruge“, a nastavljena gađanjem letećih meta na strelištu u Skobalju.

Related posts