SEĆANJE NA DAN BORCA

Povodom 4. jula, koji se u bivšoj SFRJ obeležavao kao Dan borca, danas je delegacija Boračke organizacije i opštine Lajkovac položila venac na spomen obeležje Dimitriju Tucoviću na Vrače brdu u Ćelijama.

Pored Milana Savkovića, v.d. predsednika lajkovačke Boračke organizacije, u ovom činu je učestvovao Živorad Bojičić, predsednik Skupštine opštine Lajkovac. Kao vrsni poznavalac istorije i veliki poštovalac prošlosti, nakon polaganja venca na spomen obeležje Dimitriju Tucoviću, Bojičić je prisutnim medijima rekao:

“4. juli se u staroj SFRJ obeležavao kao Dan borca, obeležavala ga je cela Jugoslavija, a kao podsećanje na isti datum 1941. godine kada je Politbiro CK SFRJ NA čelu sa Josipom Brozom Titom doneo odluku o podizanju ustanka. Iza toga, usledili su ustanci, najpre u Srbiji 7. jula, a potom i u ostalim bivšim jugoslovenskim republikama: 13. jula u Crnoj Gori, 22. jula u Sloveniji, 27. jula u B i H i Hrvatskoj i 11. oktobra u Makedoniji . Ono što je karakteristično, sve bivše socijalističke republike su obeležavale svoj dan, ali je centralni praznik Dana borca u Jugoslaviji bio upravo ovaj današnji dan. Posle raspada SFRJ, samo je Srbija sve do 2001. godine nastavila da obeležava Dan borca. 2001. godine je Vlada Republike Srbije donela odluku o ukidanju ovog praznika i od tada se ovaj praznik više zvanično ne obeležava. Od tada zahvaljujući ljudima entuzijastima, kao što je drug Savković, ljudima koji vode udruženja boraca NOR-a, upravo ta udruženja su ostala koja obeležavaju sve te praznike iz naše prošlosti, iz naše istorije, uključujući i Dan borca koji je praktično bio praznik cele Jugoslavije.
Ja koristim priliku, da drugu Savkoviću i svim poštovaocima ovog datuma čestitam današnji dan.”

Milan Savković, v.d. predsednika lajkovačke Boračke organizacije se zahvalio opštini Lajkovac na saradnji u obeležavanju nekadašnjeg Dana borca i izrazio žaljenje što je, po njegovom mišljenju, to učinjeno preskromno.

Related posts