VAŽNE ODLUKE VEĆA

Na sednici Opštinskog veća usvojenim izmenama Programa unapređenja kvaliteta zdravstvene zaštite stanovnika opštine Lajkovac za 2018.-tu godinu, sa opredeljenih 2,5 miliona dinara, dat je bitan doprinos zdravstvenoj zaštiti i funkcionisanju seoskih ambulanti u Bogovađi i Vračeviću. U narednih dva do tri meseca, Bogovađa će dobiti Apoteku, što će mnogo značiti i meštanima okolnih selaa, a u planu je da potom apoteku dobije i Jabučje, najavio je Andrija Živković, predsednik opštine Lajkovac.

Doneto je Rešenje o obrazovanju Komisije za identifikovanje vlasnika parcela koji neredovno održavaju obale i rastinja pored svojih parcela. Formirana je komisija od četiri člana, koja će u dve grupe, zajedno sa predstavnicima mesnih zajednica obilaziti teren i sačinjavati zapisnike, što će stvoriti preduslove za upotrebu mehanizama da se na ovom planu stanje dovede u red. Uslediće opomene i novčane kazne nesavesnim vlasnicima parcela. Komisija treba zapravo da pomogne komunalnom inspektoru, kako bi se u što kraćem roku stanje na terenu dovelo u red i omogućio nesmetan prolazak poljoprivrde i građevinske mehanizacije u unom jeku sezone.

Doneto je Rešenja o određivanju službenog lica (ovlašćenog lica) za postupanje po zahtevima za Slobodan pristup informacijama od javnog značaja, za sve organe opštine Lajkovac. Ovlašćeno lice je Mirjana Tejić, diplomirani ekonomista, umesto Ljubice Novaković diplomiranog pravnika, koja je načelnica Optinske uprave i kao načelnica to više ne može obavljati, a prethodno je bila ovlašćeno lice za postupanje po zahtevima za Slobodan pristup informacijama od javnog značaja prethodnih 13 godina.

Veće je dalo zeleno svetlo predlozima Stručne komisije za odobravanje programa u oblasti sporta. Reč je o tri projekta: SRK “Lajkovac trči”, Sportskog saveza opštine Lajkovac i PSD “Ćira”. Naime, opredeljena su sredstva u iznosu od 165 000, 00 dinara za nagrade najboljim sportistima: odbojkašicama koje su preko školskog sporta po drugi put prvaci države i ŽOK ” Železničar” za osvojeni KUP Srbije. Nagrade će sportistima biti uručene na Vidovdan u Gradskoj kući, prilikom tradicionalnog uručenja nagrada odlikašima i đacima generacije.

Opštinsko veće se izjasnilo i o predlogu zaključka o Pristupanju izradi studije opravdanosti zajedničkog obavljanja komunalne delatnosti. Naime, prihvaćen je predlog da se pristupi izradi Studije o opravdanosti vodosnabdevanja opštine Lajkovac i GO Lazarevac, nakon čega će uslediti i novi sporazum dve opštine, koji bi trebao da doprinese rešenju aktuelnih problema na planu vodosnabdevanja. Isti predlog nači će se i pred lazarevačkom lokalnom vladom. Ovo je rezultat svakodnevnih razgovora i sastanaka čelnika dve susedne opštine, koji su se odvijali u prethodnih mesec dana.

Predsednik Andrija Živković je rekao da će vrlo brzo biti rešen problem ugroženosti najvećeg bunara postrojenja vodovoda u Nepričavi, koji je uz ogradu vodovoda. Naime, bunar se nalazi tik uz obalu reke Kolubare i svakog momenta preti velika opasnost da bude urušen i dovede u stanje neupotrebljivosti, čime bi se bitno dovelo u pitanje vodosnabdevanje i Lajkovca i Lazarevca.

Sastanak na koji je opštinsko rukovodstvo otišlo u JVP “Srbijavode”radi dobijanja dozvole za sanaciju, rezultirao je sa odobrenih 17 miliona dinara u ovu svrhu, što znači da će “Srbijavode” finansirati sanaciju. Nabavka će biti raspisana do kraja meseca, pa se očekuje i da će problem biti vrlo brzo rešen.

Sa 1,2 miliona dinara, odobrenih na ovonedeljnoj sednici Skupštine, za sanaciju podstanice Vojni krug, biće rešen problem vodosnabdevanja viših delova Lajkovca i potez Sportska hala, Dom zdravlja, vrtić, škole… Otlanjanjem nedostataka na mreži i sanacijom podstanice Vojni krug, definitivno će biti rešen problem vodosnabdevanja i za ovaj deo Lajkovca, na sličan način kako je to nedavno urađeno za Selo Lajkovac.

Ceneći sve ukupne aktivnosti i preduzete mere, nadležni tokom leta ne očekuju veće probleme na planu vodosnabdevanja, rekao je predsednik Živković na konferenciji za novinare nakon sednice Opštinskog veća, na kojoj je na dnevnom redu bilo svega pet tačaka, ali je svih pet odluka od značaja za kvalitet života građana.

Related posts