BESPLATNO BANJSKO LEČENJE ZA PENZIONERE

Konkurs Republičkog PIO Fonda za besplatnu rehabilitaciju penzionera u banjama je raspisan, jer su se konačno stekli zdravstveni i bezbednosni uslovi da najstariji iskoriste ovo pravo. Da nije bilo novog koronavirusa, penzioneri bi već uveliko bili o trošku Fonda PIO na oporavku u banjama širom Srbije.

Svi detalji ovogodišnjeg konkursa za odlazak na besplatnu desetodnevnu rehabilitaciju penzionera u jednu od 25 banja u zemlji predočeni su na sastanku u središtu okruga predsednicima udruženja penzionera svih opština Kolubarskog okruga. Po povratku iz Valjeva, Branko Perić, predsednik Opštinskog udruženja penzionera je za portal LAJKOVAC NA DLANU rekao:

“Republički Pio Fond Filijala Valjevo je na sednici održanoj sa predsedniclma svih opštinskih udruženja penzionera Kolubarskog okruga naložio da se sprovede upis penzionera za korišćenje besplatnog boravka u banji. Pravila ostaju ista, osim za penzionere koji su koristili do sada banjsko lečenje i oni ove godine nemaju pravo na podnošenje zahteva i besplatno banjsko lečenje. Podnošrnje zahteva penzionera za besplazno lečenje traje od 20. avgusta do 7. septembra, u prostorijama udruženja, a bilo bi poželjno da lajkovački penzioneri zahteve predaju do 6. septembra i da ne čekaju baš poslednji dan roka.”

Pravo na besplatnu rehabilitaciju u zdravstveno-stacionarnim ustanovama i banjsko-klimatskim lečilištima tokom 2020. godine, u trajanju od 10 dana, imaju korisnici starosnih, invalidskih i porodičnih penzija koji imaju prebivalište na teritoriji Republike Srbije i čija je penzija do iznosa od 27.775,00 dinara.

Promenjen je ove godine pravilnik za banjsko lečenje preko Fonda PIO, pa ubuduće, penzioner čija penzija ne prelazi prosečan iznos moći će da ide na banjsko lečenje preko Fonda PIO samo jednom, a ne svake pete godine kao do sada.

Međutim, što se tiče primene novog pravilnika, kako su pojasnili iz PIO Fonda, ovo je takozvana “nulta godina” primene novog pravilnika, tako da i ove godine svi penzioneri mogu klnkurisati za banjsko lečenje, iako su ranije koristili besplatan oporavak preko PIO Fonda.

“Novi pravilnik, koji je stupio na snagu 11. juna ove godine, propisuje da se pravo na besplatni oporavak u nekoj od banja Srbije može ostvariti samo jednom u toku primanja penzije”, kažu u Fondu PIO.

Svake godine za ovaj vid rehabilitacije za jedno mesto javi po nekoliko korisnika. Do sada je na besplatan oporavak išlo oko 13.000 najstarijih, a prijavljivalo se gotovo 40.000 penzionera. Odredbe su promenjene kako bi se izašlo u susret što većem broju ljudi.

Za besplatnu rehabilitaciju najstarijih u banjama obezbeđeno je ove godine 436,6 miliona dinara. Boravak podrazumeva 10 dana u nekom od 25 lečilišta sa plaćenim prevozom.

Dakle, prijave penzionera za besplatno banjsko lečenje podnose se od 20. avgusta zaključno sa 7. septembrom.

 

Related posts