OTVOREN ŠOPING CENTAR

U Lajkovcu je danas svečano otvoren kineski porodični Šoping centar “ YES“, prvi te vrste ovde, u kome je posao dobilo devet mladih žena.

Reč je o poznatom kineskom lancu WANG – WANG 2016 DOO CHAO, kome je ovo posle Leskovca i Požarevca treći šoping centar u Srbiji.

Šoping centar u Lajkovcu smešten je na prva dva etaža starog silosa u strogom centru, kod Autobuske stanice. Kinezi su prostor uzeli u zakup na period od pet godina, preuredili ga i prilagodili svojim potrebama.

Za devet novozaposlenih, danas nije bio prvi radni dan, jer kako su nam rekli, rade već 20 dana na pakovanju robe i sređivanju prodajnog prostora, a od danas su prodavci.

„Nisam nigde radila, imam dvoje dece, ovaj posao mi mnogo znači“, kaže jedna od od radnica.

Na otvaranju je bilo svečano, uz pregršt cveća, obilje balona, a i živu muziku. Tokom prepodneva, na ulasku u objekat, gotovo inprovizovanoj bini, nastupala je Sanela Marković, talentovana zvezda u usponu, inače Lajkovčanka.

Bio je prisutan kompletan menadžment ove kineske firme, koji je sav posao pripreme i otvaranja, do najsitnijih detalja odradio sa svojim ljudima.

Na otvaranju je bilo dosta meštana, koji su prilično i kupovali. Kažu, da su zadovoljni asortimanom robe, kvalitetom i cenama i da je dobro što je Lajkovac dobio ovako nešto.

Fasada silosa, koja je decenijama bila nepromenjena i ostavljala utisak „sivila“ i monotonije, je bitno osvežena, što je uz ogroman reklamni pano i svetleću reklamu, kao i zamenjena ulazna vrata bitno osvežilo ovaj deo Lajkovca. Silos koji je godinama bio u mraku, sada je osvetljen i neuporedivo je lepši ukupni utisak.

Zanimljiva pojava bila je, da je svaki Kinez, a bilo ih je neočekivano puno, prilikom ulaska u prodajni prostor bacao pune šake metalnih novčića po podu, što bi trebalo da ima simboliku da u ovom objektu sve pršti od novca. Sudeći po prvom danu, zarade i novca će ovde biti.

Zgradu silosa je opština Lajkovac kupila pre par godina od valjevskog „15. Septembra“ za 20 miliona dinara u nameri da ovde bude locirana Zelena pijaca, ali je sticajem okolnosti došlo do promene plana, pa da prostor ne stoji neiskorišćen, dat je u zakup. Ova kineska firma bila je jedina zainteresovana. Uzeli su u zakup na period od pet godina prva dva etaža, dok su preostala dva slobodna. Zemljište oko silosa pripada železnici i na ovoj lokaciji nije bilo izvodljivo organizovati funkcionisanje pijace, ali će zato Lajkovac u Vojnom krugu, na lokaciji Agro – biznis centra, dobiti jednu od najmodernijih u Srbiji, poput pijace u Smederevu ili beogradske Cvetkove pijace, rekao je Andrija Živković, predsednik opštine Lajkovac.

Skeptici i oni sa nabojem negativne energije imaju i takve komantere o ovom događaju, ali jedno je sigurno, da je svima jasno koju dimenziju uistinu ima otvaranje objekta jednog trgovinskog lanca. Evidentno je svakako, da je devet radnika dobilo posao, meštani više neće morati da idu u okolna mesta u velike kineske radnje, a jedan objekat na trasi magistralnog puta je dobio svoju, bar privremenu namenu i izgubio sablasan izgled napuštenog objekta.

Related posts