MULTIMEDIJALNA IZLOŽBA

Multimedijalna izložba „Smrt devet avijatičara“ biće predstavljena lajkovačkoj publici u sredu 30. maja od 18 časova u sali bioskopa Kulturnog centra „Hadži Ruvim“.

Među pričama koje je prekrio zaborav je i ova neispričana, o sudbini pomoćnog aerodroma kod Lazarevca uništenog u bombardovanju 7. aprila 1941. godine.

U odbrani zemlje od nacističke Nemačke, na tom mestu je devet avijatičara herojski izgubilo živote: Lazar Štarbeger, Senta Milenković, Lazar Ivančević, Petar Stanojević, Miodrag Ž. Mihailović, Labud Egić, Tihomir Simeunović, Krojač Stančelović i Luka Stojanović.

Cilj ove multimedijalne postavke je da se umesto kulture zaborava afirmiše kultura sećanja i sačuva istina o nepoznatom događaju iz Drugog svetskog rata, kada je nemačka avijacija 7. aprila 1941. godine bombardovala nebranjeni pomoćni aerodrom kod Lazarevca i masakrirala devetoricu avijatičara. Inače, ne postoji spomen-obeležje ovom događaju.

Na izložbi će biti prikazane i posledice NATO agresije na rudarske i energetske objekte EPS-a, u ratu koji je trajao od 24. marta do 9. juna 1999. godine.

Autor multimedijalne izložbe „Bombardovanje aerodroma u Lazarevcu i pogibija devet avijatičara” je rof. dr Milorad Đoković, novinar i publicista.

Related posts