NASTUP NA ĐURĐEVDANSKOM KARNEVALU

Veliki Đurđevdanski karneval, sa temom 200 godina prve prestonice moderne Srbije i sloganom “Kragujevac – moj glavni grad”, bila je centralna manifestacija proslave Dana grada.

Trinaestu godinu za redom u Kragujevcu je održan dečiji Đurđevdanski karneval, kome su se pridružili i brojni gosti iz drugih gradova, uključujući i mališane iz lajkovačke PU “Leptirić” sa karnevalskom grupom dece kostimiranih u pingvine.U Kragujevcu je čestvovala mešovita vaspitna grupa lajkovačke PU “Leptirić”, koju vode vaspitačice Jasmina Petrović i Milica Marković.

Na Đurđevdanskom karnevalu u Kragujevcu, bili su i gosti sa Kosova, kao i predstavnici Federacije evropskih karnevalskih gradova koji našu zemlju predstavljaju na karnevalima od San Marina do Brazila.

Pored tradicionalnih učesnika bajkera motokluba “Smak“, ljubitelja Vespi i Fića, udruženja i organizacija iz drugih gradova Leskovca, Kruševca, Gračanice, Lajkovca, mališana predškolskih ustanova, osnovnih, srednjih škola, studenata fakulteta kragujevačkog Univerziteta, plesnih i sportskih klubova, u defileu bili su i predstavnici Društva srpsko-palestinskog prijateljstva.

Ove godine pod sloganom Kragujevac – moj glavni grad, pored tradicionalnog dečijeg karnevala u defileu učestvovale su značajne republičke i gradske institucije i ustanove, privredna društva, preduzetnici i udruženja, predstavnici Vojske, policije, gradskih preduzeća i službe Hitne pomoći.

Učesnici karnevala proneli su duh prve prestonice, pa su kolonu predvodili glumci Knjaževsko-srpskog teatra u kostimima kneza Miloša i kneginje Ljubice.

Dvočasovna manifestacija, koja je obuhvatila defile od Velikog parka do platoa ispred Krsta, zaokružena je raskošnim muzičko plesnim programom i proglašenjem najbolje karnevalske maske.
Posle šetnje centralnim gradskim saobraćajnicama, na bini kod Krsta birala se najlepša karnevalska maska, uz sjajan program najmlađih učesnika.

U drugom delu kolone u kojoj su bili kragujevački bajkeri, ljubitelji fića i predstavnici svih republičkih i gradskih ustanova i preduzeća zaokružen je defile. Svi su nastavili druženje sa građanima na trgu Slobode, ispred Skupštine grada.

Ideja o velikom Đurđevdanskom karnevalu proistekla je od tradicionalnog karnevala koji se do ove godine organizovao, sa ciljem da se uveća broj učesnika, predstave sve značajne ustanove i institucije i takav postane nova tradicija u obeležavanju Đurđevdana.

Related posts