SASTANAK SA MINISTARKOM MIHAJLOVIĆ

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture prof. dr Zorana Mihajlović održala je sastanak sa predstavnicima grada Valjeva i opštinama Kolubarskog okruga, u okviru svoje posete Valjevu, kojem je učestvovao predsednik opštine Lajkovac Andrija Živković.

Jedna od vrlo bitnih stvari za lajkovačku opštinu jeste da je ministarka Mihajlović obećala da će Vlada Srbije pomoći da se ove godine uradi projektno-tehnička dokumentacija za obilaznicu oko Lajkovca, a da putevi Srbije finansiraju izgradnju u 2019. godini. Rukovodstvo opštine Lajkovac će tim povodom već u utorak imati sastanak u JP Koridori Srbije sa direktorom Zoranom Babićem.

O značaju sastanku govori činjenica da je prisustvovalo više pomoćnika ministra i državnih sekretara, kao i direktori većine najznačajnijih državnih preduzeća. Bili su državni sekretari Aleksandra Damnjanović, Miodrag Poledica, Zoran Lakićević i Imre Kern, pomoćnici ministra Darinka Đuran, Veljko Kovačević, Zoran Ilić, Jovanka Atanacković i Saša Stojanović, savetnica potpredsednice Vinka Milanović. Sastanku su prisustvovali i irektori javnih preduzeća: Miroslav Stojčić, generalni direktor Železnica Srbije, Jugoslav Jović, direktor Srbija Voza, Zoran Babić, direktor JP Koridori Srbije, Borko Drašković, direktor Republičkog geodetskog zavoda, Milutin Ignjatović, direktor CIP-a, Zoran Drobnjak, direktor JP Putevi Srbije i Dušan Garibović, direktor Srbija Kargo.

Potpredsednica Vlade je naglasila da je priča o velikim investicijama i o ostanku stanovništva u Okrugu moguća ukoliko postoji kvalitetna saobraćajna povezanost. Ona je najavila da će radovi na izgradnji brze saobraćajnice sa četiri trake od Valjeva do Koridora 11, odnosno do petlje u Nepričavi, početi već 2019. godine, što je od značaja i za ostale opštine Kolubarskog okruga.
-To znači da mi ove godine radimo projektno-tehničku dokumentaciju, sledeće godine mora da krene izgradnja brze saobraćajnice, kako bi se Valjevo priključilo autoputu. To je naša dinamika i to su naši planovi. Razgovarali smo danas i o putnoj i o železničkoj infrastrukturi. U ponedeljak ćemo imati sastanak sa Železnicama Srbije oko pruge Beograd-Valjevo. Nastavićemo dogovore i oko drugih manjih projekata. Važno je da se ovaj deo Srbije priključi na autoput, ne samo za Valjevo, već i za ostale opštine Kolubarskog okruga. Nema razvoja investicija, ukoliko ne učinimo sve da svaki grad u Srbiji ima dobru infrastrukturu, a dobra infrastruktura su brze saobraćajnice i auto-putevi.

Prof. dr Zorana Mihajlović najavila je podršku završetku akumulacije Stubo-Rovni i njenom konačnom puštanju u rad, kao strateškom i kapitalnom projektu za Kolubarski okrug i Republiku Srbiju.
-Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture će napraviti preraspodelu unutar svog budžeta, raspisati javni poziv i obezbediti završetak nedostajuće projektno-tehničke dokumentacije za branu. Ona mora biti gotova do kraja ove godine. Uporedo sa tim ćemo sa ostalim ministarstvima i Kancelarijom za javna ulaganja razgovarati i obezbediti novac u budžetima za narednu godinu, kako bi u odnosu na dokumentaciju koju imamo, sledeću godinu završili branu koja se gradi 29 godina. Danas smo se dogovorili da se i opština LJig uvrsti u projektno-tehničku dokumentaciju i biće priključena ovoj brani, iako to u prethodnom periodu nije bilo planirano. Ova brana može da pomogne ne samo vodosnabdevanje, zaštitu od poplava, mogući su i turistički objekti i sadržaji. Brana je od kapitalnog strateškog značaja za Kolubarski okrug – rekla je prof. dr Zorana Mihajlović.

Podsećamo da je opština Lajkovac najviše odmakla u izgradnji rezervoara, crpnih stanica i cevovoda za priključenje na vodovodni sistem Stubo-Rovni. Načelnik Kolubarskog okruga Goran Milivojević zahvalio se potpredsednici Vlade, članovima Vlade i direktorima javnih preduzeća koji su ovom prilikom bili u Valjevu. On je istakao da je dobijena potvrda da će razvoj Kolubarskog okruga biti uravnotežen. „Imamo dve kapitalne investicije i pojedinačne projekte za svaku opštinu po njihovim prioritetima, ali i potvrdu od Vlade Srbije šta će do kraja ove i početkom iduće godine biti urađeno“, rekao je Milivojević.

Related posts