ZABLISTALA RENOVIRANA SALA

Nakon renoviranja, višenamenska sala Kulturnog centra u Lajkovcu je bukvalno zablistala!

Pozorišnom predstavom „Noć bogova“, u izvođenju poznatih glumaca Vojina Ćetkovića, Dejana Lutkića i Nebojše Ilića, otvorena je renovirana bioskopska sala Kulturnog centra „Hadži Ruvim“ Lajkovac. Predstavi su prisustvovali vodeći funkcioneri opštine Lajkovac, ukazujući na značaj stvaranja mnogo boljih uslova za održavanje i praćenje kulturnih događaja rekonstrukcijom urađenom pola veka posle izgradnje zgrade.

– Večeras svi možemo biti vrlo ponosni jer smo u saradnji sa Kulturnim centrom, sa ne tako velikim sredstvima, upriličili bioskopsku salu koja sada ispunjava uslove kao i druge sale u okruženju. Rebalansom budžeta u junu izdvojićemo znatno više novca tako da nas očekuje period bogat kulturnim događajima, a podsetio bih da su u julu i „Dani Lajkovca“. Za Lajkovčane je večeras velika satisfakcija predstava sa tri sjajna glumca i mislim da niz godina nismo imali tako kvalitetnu predstavu. Žao mi je što večeras nije bilo mesta za sve zainteresovane, ali do kraja godine biće postavljena sva sedišta. Lajkovčani zaslužuju kvalitetna kulturna dešavanja i mi ćemo sa poboljšanjem uslova i to podići na viši nivo. Nastavićemo sa ulaganjima u kulturu i obrazovanje – izjavio je predsednik opštine Lajkovac Andrija Živković.

„Noć bogova“ po tekstu Mire Gavrana je tragikomedija i politička farsa u kojoj igraju Vojin Ćetković, Dejan Lutkić i Nebojša Ilić, a režiser je Marko Manojlović. Radnja se odigrava jedne večeri, kada se kralj Luj XIV (Vojin Ćetković), dvorska luda (Dejan Lutkić) i pisac Molijer (Nebojša Ilić) vesele i opijaju, proslavljajući desetogodišnjicu svog prijateljstva i evocirajući uspomene. Međutim, usred veselja, kralj Luj im otkriva da je saznao da su njih dvojica igrali farsu u kojoj ga ismevaju i prisiljava ih da tu farsu odigraju samo za njega.

O gostovanju u manjim sredinama i porukama predstave Vojin Ćetković kaže:
-Svaki put me raduje da u Srbiji neko nešto ipak renovira što se tiče kulture, tako da je ovo jako lepo i retko. Priča predstave je univerzalna i govori o odnosu vlasti i umetnosti, o tome da ne može postojati prijateljstvo između kulture i vlasti. U suštini to je neprirodna koalicija, a opet vlast i kultura zavise jedno od drugog. Misija mene i mojih kolega jeste da nastupamo i u malim mestima, pa pitanje je šta bi bilo od mene da u moj grad nisu dolazila velika pozorišta, mada je i Kruševačko pozorište jako dobro.

Svakako da je među najponosnijima i najsrećniji zbog potpuno novog izgleda sale Kulturnog centra bila direktorka Snežana Škorić:
-Izražavam zadovoljstvo što je bioskopska sala KC Hadži Ruvim, koja datira iz šezdesetih godina prošlog veka, konačno dobila novi izgled, primereniji vremenu u kojem živimo, a što su građani Lajkovca svakako zaslužili. Da podsetim da je rekonstruisano grejanje, renovirana sala, bina, zatim sala za sekcije, prostorije namenjene glumcima,. Ne tako velikim ulaganjem od 3,6 miliona dinara izvedeni su brojni radovi koji su vrlo vidljivi. Naši posetioci i publika ubuduće će imati komfornije uslove, a moći ćemo da realizujemo i kvalitetnije programe: predstave, koncerte, filmske projekcije. Najbolji dokaz za to je predstava kojom otvaramo salu jer ćemo ugostiti velika glumačka imena. Obezebeđena su sredstva za dalje radove tako da nas očekuje sređivanje trospratnog hodnika u zgradi KC i proširenje grejanja na galeriju. Žao mi je što kapacitet trenutno ne zadovoljava potrebe naše publike, ali je izvesno da ćemo to rešiti do kraja godine. Iskreno zahvaljujem opštinskom rukovodstvu što je imalo sluha za potrebe KC, a samim tim i za kulturne potrebe svojih sugrađana. Zahvaljujem zaposlenima u Profitnom centru „Elmont“ iz Lajkovca i našim zaposlenima koji su vrlo ozbiljno shvatili svoje zadatke.

Od 23. aprila kreće redovan bisokopski repertoar sa animiranim i igranim filmovima, a na programu će odmah biti ruski hit film „Led“ sa Milošem Bikovićem u jednoj od glavnih uloga.

Related posts