PROTIVGRADNA ZAŠTITA

Opština Lajkovac je i ove godine izdvojila milion dinara za nabavku 30 protivgradnih raketa za šest protivgradnih stanica na teritoriji opštine. To je uobičajena i uglavnom dovoljna količina raketa za šest meseci sezone protivgradne zaštite.

Ali, u planu je i izgradnja automatskih protivgradnih stanica. Na teritoriji lajkovačke opštine biće četiri automatske protivgradne stanice, koje će štititi useve po ugledu na razvijene zemlje. Navođenje raketa je automatsko, sa radaskog centra i ne zavisi od strelaca na terenu. Rakete se ispaljuju daljinskim putem. Strelci protivgradne zaštite su u nas uglavnom iz redova starije populacije, a za šestomesečnu svakodnevnu obavezu imaju gotovo simbolične nadoknade.

Ovakav sistem protivgradne zaštite preuzet je iz Nemačke, Holandije i Švajcarske, koje odavno ne zavise od strelaca. Protivgradna stanica automatski je povezana sa Radarskim centrom Hidrometeorološkog zavoda. Kada se primeti opasan oblak, daljinski se preko kompjutera određuju koordinate i odmah ispaljuju rakete.

Srbija je otpočela sa osavremenjavanjem odavno nedovoljno efikasnog sistema protivgradne zaštite, usled čega je poljoprivreda trpela velike štete.

Related posts