UMETNIČKI KARAVAN

Umetnički karavan koji je vodio i uređivao Milutin Ranković, započeo je 2. oktobra u Lajkovcu i Beogradu, zavšen je 10. oktobra u Aleksincu. Učestvovali su umetnici iz Moskve Marija Smoljaninova, Anastasija Morgačeva i Anatolij Vasiljević Gončarenko.

Radovan Simić iz Bjeljine bio je učesnik karavana ali i domaćin u Bjeljini i Loparama. U okviru karavana održani su i Vizantijski odbljesci u Galeriji Teatra 78 u Beogradu, gde su se uključili brojni likovni umetnici pristigli iz gradova širom Srbije, ali i iz Rusije, Austrije, Republike Srpske. Učestvovali su i pesnici, muzičari, glumci predstavnici medijskih kuća, profesori sa raznih Univerziteta među njima i Vjera Mujović, Marija Rajšić Miljević, profesor dr. Sloba Nesković, Marija Rajšić Miljević i drugi. Karavan je posetio i Mišar, Trbušac, Novo Selo, Aleksinac, a u manastiru Lipovac, načinjen je portret vladike Dionisija. U organizaciji karavana pomogli su Natalija Kostecka, rukovodilac organizacije Mladi 21, UMS Zlatna Nota, SAD Vizantija, SUOR, Zadužbinsko društvo Mišar, Teatar 78, Skupština grada Bjeljine, Rado Savić predsednik Opštine Lopare sa saradnicima, CKI Lopare, TOO Lopare i Biblioteka Aleksinac i Žarko Marković, predsednik MZ Novo selo.

Inače izložbu u Galeriji Kulturnog centra grada Bijeljine otvorio je šef kabineta gradonačelnika Bijeljine Mile Pejičić,koji je učesnike ovog svojevsnog karavana priredio i prijem u Gradskoj upravi grada Bijeljine.I ako je toga dana u posti Bijeljini gostovao i predsednik Republike Srpske Milorad Dodig, ljubazni domaćini našli su vremena da naprave pleliminarne razgovoreu budućoj saradnji sa učesnicima karavana i da razmene propagandni materijal naših gradova i opština,kao i umetničkih saveza.

Related posts