13. OTVORENA ZABAVNA ŠKOLA FUDBALA

 

Na stadionu Fudbalskog kluba ”Železničar”u Lajkovcu , ove sedmice po 13.-ti put realizuje se sportska manifestacija pod nazivom ”Otvorena zabavna škola fudbala” (Open Fun Football School) , u kojoj učestvuju oko 100 dečaka i devojčica iz Lajkovca. Škola je namenjena dečacima koji ne treniraju fudbal i zainteresovanim devojčicama uzrasta od 5-10 godina. Tokom četvorodnevne škole, od ponedeljka do četvrtka u vremenu od 9-11 časova, polaznici će biti animirani igrama baziranim na fudbalu. Sve sportske aktivnosti sa decom realizuju profesori i treneri.

Oganizator i ovogodišnje “Otvorene zabavne škole fudbala ” koja traje od ponedeljka 28. avgusta do četvrtka 31. avgusta je Kancelarija za mlade opštine Lajkovac, a generalni pokrovitelj je opština Lajkovac.

Prethodnih godina, projekat je je već ostvario značajne rezultate u uključivanju mladih u svet sporta, popularizaciji zdravog života i eliminaciji dokolice kod dece. Nakon ovog iskustva, izvestan broj dece je počeo da trenira fudbal, a značajni su rezultati i u popularizaciji ženskog fudbala. Od samog početka ”Otvorena zabavna škola fudbala” podjednako je atraktivna i devojčicama i dečacima.

Projekat su svojevremeno na prostorima bivših jugoslovenskih republika inicirale danske i norveške institucije, a ideja je bila da se animiraju deca ratom ugroženih područja. Takođe, na primeru lajkovačke opštine ostvarena je zamisao da lokalne samouprave vremenom nastave samostalno realizaciju projekta, što nije slučaj u svim sredinama u kojima je projekat započet.

 

Do pre par godina, ovaj projekat opština Lajkovac je realizovala u saradnji sa susednom opštinom Ub i kroz saradnju fudbalskih klubova ‘’Železničar’’i ‘’Jedinstvo’’ . Praksa je bila, da prva tri dana deca borave u Lajkovcu, a potom dva dana na Ubu.Ovoga puta, kao i prošle godine, škola je realizovana samostalno u Lajkovcu.

 

Definitivno, ove sedmice u Lajkovcu je svojevrsni praznik fudbala.

Related posts