MUKE STEPANJACA SA VODOM

 

Problem vodosnabdevanja 29 domaćinstava dva zaseoka sela Stepanja (Petronijevići i Mirkovići) meštani su pokušali da reše na sastanku sa Andrijom Živkovićem, predsednikom lajkovačke opštine.

Sastanak koji obećava održan je u Gradskoj kući, umesto u Stepanju  kako je prvobitno planirano, a inicijator sastanka bio je meštanin Miodrag Miloševic. Okupilo se 20 tak meštana sa porodicama. Predsednik je saslušao probleme i sa željom da pomogne rekao da će pokušati nekim od sledecih rebalansa opštinskog budžeta da se odvoje sredstva za pumpe, ako su samo one problem, da bi deo Stepanja dobio vodu. Za izvor Smrdan, koji je idalje ugrožen od kamenoloma Brdanjak, za sada rešenja nema.

Izvor vode kao i čitav sistem vodosnabdevanja koji su meštani ličnim radom i svojim sredstvima izgradili davne 1979. godine za 22 potom 29 domaćinstava je uništen od strane Kamenoloma “Brdanjak” koji je u vlasništvu austrijske firme, a koja je dobila dozvolu za rad još 2009. godine.

Kao po nekom nepisnom pravilu, retki su vlasnici kamenoloma koji su dovoljno društveno odgovorni, pa su ovakve situacije sve učestalije. Brojni su primeri bahatih vlasnika kamenoloma u širem okruženju, koji su meštanima doneli velike probleme.

Meštani Stepanja su svojevremeno i cirkularnim pismom svim nadležnim institucijama u državi pokušavali da reše probleme sa vodosnabdevanjem.

Naime, kako je poslednjih godina u Stepanju, zbog otvaranja novih kamenoloma koji se nalaze u samom naseljenom mestu, nastala periodična nestašica vode od posledica miniranja kamenoloma, situacija se još pogoršala ove godine zbog dužeg sušnog perioda. Stepanjci su rešili da se okupe i odu da pitaju opštinske čelnike, kada se i u njihovom mestu planira izgradnja vodovoda, kako bi se voda obezbedila za celo selo ili bar za ona domaćinstva kojima su bunari presušili.

Zbog svojevremene izgradnje vodovoda u Nepričavi i zbog aktivnosti kamenoloma, Stepanju preti potpuna nestašica vode jer se svake godine neki izvor vode ugasi, kažu meštani. Meštani dodaju i da je taj kraj uvek bio poznat po tome da je svaka kuća imala, ako ne dva onda bar jedan svoj bunar.

Portal Lajkovac na dlanu je u više navrata pisao o problemima vodosnabdevanja u Stepanju, gde je kamenolom Brdanjak u vlasništvu austrijske firme nemilosrdno  uništavao seoski vodovod Smrdan, odake se snabdevaju zaseoci Petronijevići i Mirkovići, odnosno 29 domaćinstava ta dva zaseoka.

Stanje u Stepanju po pitanju vodosnabdevanja ni danas nije ništa bolje, u odnosu čak i na period od otvaranja kamenoloma 2009.-te godine na ovo područje.

Opština Lajkovac je, JP “Gradka čistoća” dala krajem prošle godine na upravljanje izvor Smrdan, ali ove godine vode slabo ima. Meštanima kažu preti blago rečeno epidemija crevnih i urinarnih infekcija. Meštani su čak prinudjeni sami da uklanjaju glodare koje nalaze uginule u vodovodnom sistemu Smrdan, o čemu je po rečima meštana obaveštena i nadležna sanitarna inspekcija.

Stepanci su ipak optimistični i očekuju bolje dane i dolazak vode u Stepanje, vode koja bi bila higijenski ispravna za piće i upotrebu.

Meštani Stepanja su pre skoro deceniju nili na pragu rešenja problema, ali nije se dalo. Još 2008.-me godine je sredstvima NIP-a započeta je izgradnja vodovoda, kojim bi opština rešila vodosnabdevanje za ovaj kraj sela i one koji nemaju vodu. Ali, sticajem okolnosti, stalo se sa izgradnjom i ostao je nerešen i problem neophodnih pumpi, za koje se misli da su za taj vodovod iz 2008. -me godine problem da bi deo Stepanja dobio vodu.

Do sada su meštani Stepanja jednom mesečno, u cilju rešavanja problema vodosnabdevanja, slali dopis komunalnom preduzeću i opštini.

Sastanak sa predsednikom Živkovićem meštani vide kao veliki pomak, posebno što su dobili obećanje za početak rešavanja problema, a u tom cilju biće ponovo održan sastanak ovog tipa.

Related posts