URUČENA NAGRADA

Biblioteka Matice srpske je 28. aprila, svečano obeležila svoj dan. Na Dan Biblioteke, U Novom Sadu uručena je Nagrada Zlatna knjiga Biblioteke Matice srpske, koju je ove godine dobio ugledni srpski pisac i bibliotečki poslenik Radovan Beli Marković.
“Za čoveka moje dobi ovo je čas kada za neko moje knjigopisanije, bdenje i staranje o knjigama ovo visoko priznanje predstavlja vrhunac i ja sam veoma uzbuđen i počastvovan zbog toga što sam sada na najdostojnijem mestu naše kulture. Matica srpska podrazumeva veliko istorijsko pamćenje, jednu pravu košnicu – sabirnicu srpskog naroda, a tako i njena Biblioteka,” rekao je Radovan Beli Marković.
Laureat je dodao, da su nagrade važne “zbog knjige same”, koja je potrebna svakom čoveku kao lek za dušu “jer samog sebe opasno je poharao onaj čovek koji ne čita knjige”.

O dobitniku nagrade je govorio akademik Miro Vuksanović, predsednik Žirija za dodelu ove nagrade.
Žiri za Nagradu Zlatna knjiga Biblioteke Matice srpske jednoglasno je prihvatio predlog koji su podneli i obrazložili dr Radivoje Mikić, redovni profesor Filološkog fakulteta u Beogradu i dr Marko Nedić, sekretar Odeljenja za jezik i književnost Matice srpske, i doneo odluku da dobitnik Nagrade Zlatna knjiga Biblioteke Matice srpske za 2017. godinu bude Radovan Beli Marković.
Nagradu čini povelja, okrugli sto o književnom delu i bibliotečkom radu dobitnika i zbornik radova sa okruglog stola.
Dan Biblioteke održava se na datum izuzetno značajan u istoriji Matice srpske, kao i srpske kulture , dan kada je 1864, iz Pešte ka Novom Sadu, zaplovio parobrod Napredak, kojim je bečkerečki trgovac Jovan Forović preneo celokupnu prvu javnu naučnu biblioteku u Srba.

Related posts