GRIP U VALJEVU I NA UBU

Zavod za javno zdravlje je saopštio da je na teritoriji Kolubarskog okruga potvrđen virus gripa.
“Prisustvo virusa gripa u cirkulaciji je dokazano i na teritoriji Kolubarskog upravnog okruga. Iz uzoraka briseva grlo-nos pacijenata iz Valjeva i Uba uzetih početkom prošle nedelje izolovan je virus gripa A (N3). Ovaj soj virusa je najčešće izolovan soj virusa gripa na teritoriji Republike Srbije u ovoj sezoni”, saopšteno je iz Zavoda za javno zdravlje.
INFORMACIJA O PRIJAVI EPIDEMIJE GRIPA NA TERITORIJI KOLUBARSKOG OKRUGA:
Od početka sprovođenja epidemiološkog nadzora nad gripom u sezoni 2016/2017 godine, od 40 kalendarske nedelje pa do kraja 2016. godine, ukupno je prijavljeno 389 obolelih od oboljenja sličnih gripu (OSG)- oboljenje kod kojeg postoji iznenadna pojava temperature (iznad 38oS), praćena bolovima u mišićima i zglobovima, suvim kašljem i simptomima od strane gornjih disajnih puteva.
Tokom poslednje kalendarske nedelje (26.12.2016- 01.01.2017. godine) beleži se značajan porast broja obolelih od OSG- prijavljeno 287 obolelih (st. inc 167.38 na 100.000), što čini 74% od ukupnog broja registrovanih (389), odnosno skoro četiri puta više nego prethodne nedelje.
U 52. kalendarskoj nedelji najveći broj obolelih se beleži u uzrasnoj grupi od 5-14 godina. U istoj nedelji dokazano je prisustvo virusa gripa u cirkulacij iz uzoraka briseva grlo/nos pacijenata iz Valjeva i Uba izolovan je virus gripa A (N3).
Mere prevencije su opšte i specifične:
Najvažnija specifična mera je vakcinacija protiv gripa, koja je dozvoljena i pri pojavi virusa gripa u cirkulaciji, ali za stvaranje imuniteta na vakcinu potrebno je dve do tri nedelje.
Opšte mere prevencije gripa obuhvataju:
• Držanje odstojanja od najmanje 1 metra od drugih osoba
• Higijena disajnih puteva (pokrivanje nosa i usta prilikom kašljanja i kijanja papirnatom maramicom
• Pravilno odlaganje upotrebljenih maramica- nakon brisanja nosa ne držati maramicu po džepovima, u rukama ili u rukavu, već je odložiti u kantu za smeće
• Higijena ruku toplom vodom i sapunom, naročito nakon brisanja nosa i kijanja
• Ishrana bogata vitaminima i unošenje dovoljno tečnosti u organizam
• Redovno provetravanje i higijena prostorija
• Redovno čišćenje predmeta opšte upotrebe- naročito mobilnih telefona, tastature kompjutera, miša, dečijih igračaka (krpene igračke pravi u veš mašini, a plastične u toploj sapunici)
• ograničavanje poseta hospitalizovanim bolesnicima, o čemu odluku donosi Komisija za zaštitu od bolničkih infekcija

Related posts