IZLOŽBA DVA UMETNIKA

Večeras, 23.decembra  od 19.30. časova u Galeriji KC „Hadži Ruvim“ Lajkovac, biće otvorena zajednička izložba slika Duška Radakovića i Marije Vučković

Duško Radaković rođen 1971. godine, živi i radi u Lazarevcu, sve njegove ikone su rađene tehnologijom voskiranog plitkog duboreza.

Ikone radi zbog ljubavi prema Bogu i radi slave njegove, najčešće se nalaze u domovima ljudi kao slavske ikone ali ima ih i po crkvama i manastirima sve do Svete gore.

Rado voli da izlaže nekada samostalno a nekada grupno sa drugim crkvenim umetnicima u Lazarevcu, Beogradu, Obrenovcu, Valjevu i kada se ukaže mogućnost učestvuje na kolonijama stičući znanje i predanje.

Marija Vučković rođena 1982. živi i radi u Beogradu, njene ikone su rašene kombinovanom tehnologijom izrade.

Takođe zbog ljubavi prema Bogu i priziva radi slave Njegove, ikonopiše svete ikone koje su pronašle svoj put po domovima verujućih po celom svetu po crkvama i manastirima, a često putuje u manastir Meteore gde ikonopiše u tamošnjoj radionici po nekoliko meseci godišnje.

Počela je da izlaže pre godinu dana sa Duškom u zajedničkim izložbama.

Ono što međusobno sjedinjuje Duška i Mariju je temelj na kome je Vizantija izgradila svoju teoriju ikone – odraza, kada je u početku lik udaljen: od svog Prvolika nekom značajnom razlikom ali koji energijama samoga Prvolika dozvoljava da se u njemu odrazi i preko njega, one budu realno prisutne. Njima je pravoslavlje nauka a ne učenje i to svoje stanje potvrđuju i svedoče kroz ikonu u zajednici verujućih gde svako delo nije dobro delo ako nije učinjeno Boga radi. Kako Sveti Vasilije Veliki kaže čast Lika – ikone prelazi na Prvolik.

Related posts