TRI MILIONA ČISTIM POLJOPRIVREDNICIMA

 

U Gradskoj kući danas je potpisano sedam Ugovora o dodeli jednokratne novčane pomoći čistim poljoprivrednim registrovanim gazdinstvima sa područja lajkovačke opštine. Dodeljeno je ukupno tri miliona dinara sredstava, na osnovu Programa lokalnog akcionog plana zapošljavanja. Subvencijska sredsrva za podsticaj poljoprivrede dobilo je svih sedam čisto poljoprivrednih gazdinstava, koja su i konkurisala.
Andrija Živković, predsednik opštine Lajkovac je rekao, da će svaka dobra praksa iz prošlosti, uključujući i ovu, biti nastavljena, posebno što bez srpskog seljaka i razvijenog sela nema ni poljoprivrede. Predsednik Živković je podvukao, da je Lajkovac jedina opštinau Kolubarskom okrugu i Srbiji koja izdvaja sredstva za čiste poljoprivrednike i na taj način vodi računa o srpskom seljaku i srpskoj poljoprivredi. Nagoveštno je i da će praksa biti nastavljena i da će opština Lajkovac iznaći načina da ova sredstva poveća ili iznađe druge načine da pomogne čistim poljoprivrednicima koji su ponos Lajkovca i Srbije.
Iznos dobijenih sredstava zavisio je isključivo od broja članova domaćinstva, pa je tako raspon subvencija od 150 000 -700 000 dinara.
Ne po prvi put, Aleksandar Jevrić iz Jabučja dobio je 680 000 dinara. Sredstva će iskoristiti za uplatu zdravstvenog i penzionog osiguranja za članove svog brojnog domačinstva, koje je jedino čisto poljoprivredno u Jabučju. Jevrić ima 10 hektara svoje zemlje, a na godišnjem nivou obrađuje 30 hektara. Ima i svoju poljoprivrednu mehanizaciju. Kaže da mu nije previše teško, ali ni lako i da eto njegova porodica solidno živi od čiste poljoprivrede.
Poljoprivrednik Života Marković iz Strmova, živi sa suprugom i zajedno brinu o 22 grla stoke. Ova sredstva koriste već par godina i prezadovoljni su. Obrađuju od 18-20 hektara, delom svoje a ostatak uzimaju u zakup. Za koju godinu će oboje u penziju i nadaju se da će se poljoprivredne penzije povećati. Dobijena sredstva će iskoristiti za uplatu zdravstvenog i penzionog osiguranja.

Related posts