NAJSEVREMENIJI SKENER STIŽE U VALJEVSKU BOLNICU

Danas je potpisan ugovor kojim Opštu bolnica Valjevo dobija tehnološki najsavremeniji skener. U protekle dve godine zbog prestanka rada prethodnog uređaja, dijagnostika skenerom nije bila moguća što je u mnogome otežavalo rad lekarima sa jedne strane, a sa druge su pacijenti morali da idu u druge gradove da bi uradili CT dijagnostiku.
“Moram da istaknem, da je zahvaljujući velikom radu ministra Lončara došlo do potpisivanja ovog ugovora. Tako da ćemo u naredna dva do tri meseca dobiti skener i na taj način u sledećoj godini biti dobro dijagnostički opremljeni. Vrednost ovog skenera je 45 miliona dinara. I u naredna tri meseca ćemo upućivati pacijente kao i u prethodne dve godine ili u Urgentni centar KCS ukoliko su hitni ili po dogovoru sa bolnicom u Šapcu za hospitalne pacijente”, naveo je v.d. direktor dr Zoran Đurić u obraćanju povodom potpisivanja ugovora o nabavci CT skenera. Što se tiče već formirane liste čekanja koja postoji zbog kvara prethodnog skenera, kada novi uređaj počne sa radom, pacijenti ne bi trebalo da duže čekaju od mesec dana na pregled.
Što se tiče magnetne rezonance, ona dobro radi, a takođe ima periodične redovne servise i zbog toga nije moguće raditi snimanja na njoj u tom periodu. Svi ostali dijagnostički aparati se uredno servisiraju i rezervni delovi pokrivaju kvarove, nažalost rok rezervnog dela je najčešće sedam godina i mi imamo aparate koji su stariji od toga.UZ aparate imamo od 2000 godine. Što se tiče ostalih aparata oni se uredno servisiraju. Poslednje što se tiče dijagnostičke opreme je da rendgen u hirurškom bloku namenjen stacionarnim pacijentima dobio zabranu rada zbog prevelikog zračenja i on je nabavljen kada je sazidan hirurški blok tako da je uveliko odradio svoj vek i broj pregleda za koji je predviđen. Trenutno u ministarstvu postoji odobrenje ukoliko bude dovoljno sredstava za novi rentgen aparat koji bi bio instaliran na mestu dosadašnjeg. ”
Preduzeće “Beolaser”, zastupnik i distributer je Toshiba medical systems, uređaja, dobilo je na tenderu posao nabavke novog skenera.
“Mi ćemo u narednih tri meseca učiniti sve napore da se ovaj aparat instalira i da se izvrši adekvatna obuka osoblja i da se krene sa radom. Ovo će biti jedan od najsavremenijih uređaja u regionu. Sličan aparat ima Urgentni centar KCS i smatram da će Opšta bolnica mnogo dobiti ovim aparatom” rekao je Dragan Rokić direktor preduzeća “Beolaser”.
Tehničke performance novog skenera predstavio je Branko Martinović zamenik direktora preduzeća “Beolaser”
“Mi smo u ovom slučaju isporučioci aparata na osnovu tendera koji je sprovela Opšta bolnica na bazi sredstava koja je obezbedilo Ministarstvo zdravlja. Zahtev od početka je bio da bolnica dobije tehnološki najsavremeniji uređaj i bićete regionalna bolnica sa najboljim uređajem. Kada kažemo najbolji, smatramo da je moguće izvesti sve dijagnostičke procedure. Ministarstvo zdravlja u poslednje četiri godine nije odobrilo nabavku ovakve opreme ni u jednoj bolnici u Srbiji, tako da je ovo pokazatelj kako Ministarstvo zdravlja vidi Opštu bolnicu Valjevo. Ono što je za pacijente važno jeste da je tehnika napredovala i da je doza zračenja pri ovoj dijagnostici minimalna. Sve dijagnostičke procedure koje je do sada radila bolnica radiće se i dalje, a zbog mogućnosti koje ovaj aparat nudi sigurno će se i broj procedura povećati što je pretpostavljam i bila ideja prilikom formiranja specifikacije za nabavku ovog aparata. Značaj za ceo region kumulativno je doprineo da se u Opštoj bolnici na ovaj način razvija CT dijagnostika. Ono što je takođe značajno jeste da u ovoj bolnici CT dijagnostika postoji dvadeset godina i ovo će biti evolutivna tehnologija, a ne uvođenje nove tehnike kao što bi to bio slučaj u drugim – ustanovama, tako da će postojeći obučeni kadar brzo raditi i na novom uređaju CT procedure”, naveo je Martinović.

Related posts