OSNOVCI OBELEŽILI DAN ZDRAVE ISHRANE

U OŠ „Mile Dubljević“ u Lajkovcu, u organizaciji Stručnog aktiva biologije, obeležen je Dan zdrave ishrane. Mesec oktobar posvećen je pravilnoj ishrani i svake godine se posveti pažnja edukaciji učenika o zdravom životu, navikama i ishrani. Ove godine Dan zdrave hrane obeležen je raznovrsnim programom. Dogovorom aktiva biologije ovaj dan obeležen je u IO Bogovađa u saradnji sa Domom zdravlja Lajkovac i Zavodom za javno zdravlje Valjevo.
Učenicima od 5. do 8. razreda održano je predavanje na temu pravilne ishrane kao i bolesti koje su posledica poremećaja u ishrani. Predavanje su držali Ivana Gudović iz Doma zdravlja u Lajkovcu i nutricionista Snežana Marinković iz Zavoda za javno zdravlje u Valjevu. Nastavnice biologije, Aleksandra Milosavljević i Kosana Grčić osim organizacije samog programa, učestvovale su i u edukaciji učenika na ovu temu. Neizostavna je i saradnja sa nastavnicom fizičkog vaspitanja Sonjom Radojičić, koja je uputila učenike na važnost redovne fizičke aktivnosti, kao saradnja sa nastavnicom likovne kulture Jasminom Mitrović, koja je zaslužna za uređivanje školskog panoa na temu zdrave ishrane, kao i uređenje radnog prostora. Potpuna podrška od strane učenika i njihovih roditelja, kao i ostalog nastavnog i nenastavnog osoblja IO Bogovađa, koje je tog dana prisustvovalo programu, učinila je ovaj dan nezaboravnim.
Kao završnica, a za učenike i najlepši deo programa, sledilo je posluženje zdrave hrane koju su učenici, nastavno i vannastavno osoblje zajedno pripremali za ovaj dan. Tu se moglo videti raznovrsnih slanih i slatkih proizvoda iz domaće kuhinje, domaćih sokova, voća, povrća, domaćeg meda… Posebna zahvalnica ide učiteljici Mariji Milanović iz IO Donji Lajkovac koja je, sa svojih 7 učenika, prisustvovala događaju. Za goste iz Doma zdravlja Lajkovac i Zavoda za javno zdravlje Valjevo, učenici- domaćini pripremili su skroman poklon- teglicu sa tahinijem -namazom od susama, potpuno prirodnim. Ovaj dan ostaće upamćen po toploj atmosferi, dobroj saradnji i zadovoljnim licima učenika.
Predavanje je izazvalo veliko oduševljenje kod učenika, jer su mogli da čuju o stvarnim problemima današnjice, proizvodima koje plasira tržište a kojima se njihovo zdravlje može ugroziti, kao i bolestima „modernog doba“ poput bulimije, anoreksije, depresije i gojaznosti. Predavanje je obogaćeno slikama i raznovrsnim sadržajem kako bi učenicima samo predavanje učinili zanimljivijim. Predavanje je takođe bilo od koristi i odraslima koji zbog previše obaveza vrlo često zaboravljaju na zdrave navike.
Zdrave namirnice koje su učenici, njihovi roditelji kao i radnici škole s ljubavlju pripremili obeležili su završnicu druženja.
16. oktobar, Svetski dan zdrave hrane obeležava se u mnogim zemljama u svetu u saradnji sa Organizacijom Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO – Food and Acriculture Organization) koja je ovaj dan i ustanovila – kao SVETSKI DAN ZDRAVE HRANE.
U Srbiji je mesec oktobar odredjen kao mesec promocije pravilne ishrane i fizičke aktivnosti. Cilj kampanje je informisanje najšire populacije za sticanje znanja u vezi sa zdravljem i pravilnim navikama u shrani, kao i formiranje ispravnih stavova i ponašanja pojedinaca, a posebno dece i omladine.

Related posts