ISTINA O CURENJU AMONIJAKA

 

Višegodišnja javna tajna o curenju amonijaka u Hladnjači “Fruvela” doo Lajkovac, ponovo je aktuelizovana ovih dana, zbog generalnog štrajka radnika koji je upravo u toku, a prvenstveno zbog velike količine amonijaka koji se tu nalazi. Posebnu, otežavajuću okolnost predstavlja činjenica, da je zbog enormnog duga, hladnjača po nekoliko dana bivala bez struje. Upravo zbog velike količina amonijaka i potencijalne opasnosti po okruženje, struja je, i pored dugovanja i brojnih neuspelih reprograma, hladnjači ponovo uključivana.
Priču koja sledi, znali su tada svi: radnici, veliki broj meštana, pojedini mediji, ali niko to nije smeo javno da potvrdi . Svi su se plašili iz nekog razloga. Radnicii su imali strah za svoja radna mesta, koja uglavnom nisu sačuvali. Bez izjave radnika koji su prisustvovali spornoj situaciji, ni jedna poluga nije mogla biti pokrenuta. Oni koji su radna mesta sačuvali, petnaest meseci nisu primili platu!
Iako naknadna pamet uglavnom nije od koristi, prenosimo kazivanje bivšeg radnika hladnjače, koji je, kaže, srećan što je na vreme otišao:
“Radio sam u hladnjači preko petnaest godina, a napustio sam je pre nekoliko godina. Svi se sećaju, kada je navodno pukla cev u hladnjači. Bili su tad svi živi inspektori iz Srbije, policija, televizije… ratno stanje. Završna konsatacija je bila, da je cev otrulila i sama pukla.
Medjutim, nije tako bilo. Bilo je ovako: mladi gazda Vladimir Brkic, primoravao nas je da radimo sve poslove, iako nam to nije bilo u opisu radnog mesta, pa je demostrirao vožnju viljuškarom! Vozio je viljuškar par dana, da bi nama radnicima dokazao da to može svako da radi. Za vožnju viljuškara potreban je sertihikat o osposobljenosti. I naravno, zaleti se Vladimir Brkic sa viljuškarom, udari u cev prečnika 60mm, koja je tog trnutka bila pod amonijakom, polomi tu cev i krene da bezi ka garderobi. Amonijak je tog trnutka nekontrolisano isticao, u garderobu za njim krene i poslovodja Stana iz Valjeva (a iz garderobe tada nije bilo izlaska napolje) da bi Vladimir Brkic skinuo klompu sa Stane i klompom razbio prozor u garderobi i kroz prozor pobego napolje, a Stanu ostavio da se otruje u garderobi.Stana je jako sitna zena, oko 40 kg. Onda je par radnika uspelo nekako da je izvuče napolje u polosvesnom stanju…. Ima tu još, al da skratim!
Desilo se to, da su moje kolege mašinci( i sam sam radio kao mašinac i za to sam stručno osposobljen- posedujem sertifikat), bili uslovljeni da daju lažni izkaz policiji i sudu, uslovljeni od strane Vladimira Brkica i Milorada Milivojevića zvanog Čapa. Kolega je dao lažnu izjavu, da je cev pukla sama od sebe, da bi sačuvao Vladimira Brkica, koji je viljuškarom polomio cev i izazvao isticanje amonijaka, samim tim ugrozio život radnika, a i život stanovnika Lajkovca!
Ja nisam novinar i ne znam kako to ide, ali moras znati da su Brkici prevejani i da se uvek izvuku! Kolega , u čijoj smeni se to desilo, jedini on je davao izjave za sud i policiju, bilo bi dobro sa njim porazgovarati”….
Iako su prošle godine, bivši radnik hladnjače nije potpuno opušten, kao da je još negde prisutna izvesna doza straha. Ipak je čvrsto rešen da istina izađe na videlo! Kaže, da mu nikako nije jasno, kako je sve moglo ovako da se dogodi i da firma bude dovedena u ovakvo stanje.

Related posts