NAGRADA “SVETOZAR ĆOROVIĆ” BELOM MARKOVIĆU

Jedan od najcenjenijih srpskih savremenih književnika, naš sugrađanin Radovan Beli Marković dobitnik je još jedne poznate književne nagrade.
Žiri za dodelu nagrade „Svetozar Ćorović”, u sastavu: Jovan Delić (predsednik), Marko Nedić i Ranko Popović jednoglasno je odlučio da nagradu za 2016. godinu dobije Beli Marković za roman „Putnikova ciglana”, koji je objavila Srpska književna zadruga (2015). U najužem izboru za nagradu bili su i romani „Zvono nad međama” Rajka Lukača (Albatros plus), „Republika Ćopić” Vuleta Žurića (Službeni glasnik) i „Lager” LJubomira Koraćevića (Književna opština Vršac).
U obrazloženju žirija ističe se da je Radovan Beli Marković romanom „Putnikova ciglana” potvrdio najbolje umetničke domete svoje ranije proze. I ovim romanesknim ostvarenjem opire se ustaljenim književnim konvencijama i klišeima i u trajnom i estetski produktivnom dosluhu sa književnom tradicijom i savremenošću u najnoviju srpsku prozu unosi jedan izuzetno individualan i apartan stvaralački glas. Njegov roman odlikuje izrazito autorsko osećanje za jezik i književnu formu i za njihove velike semantičke i transformativne mogućnosti. Stvarnost Kolubarskog kraja i njegovih realnih i mistifikovanih prostora oblikovana je u „Putnikovoj ciglani” u plodnom prožimanju i sudaranju različitih nivoa subjektivne stvarnosti i bogatih individualnih stilskih sredstava, od lirskih i humornih do kritičkih i ironijsko-grotesknih, složenih u književni tekst izuzetne umetničke sugestivnosti.
Ovim romanom i svojom celokupnom prozom, koja nailazi na jednodušan i velik odjek u književnoj kritici i informativnim medijima, Radovan Beli Marković ostvario je maštovitu književnu sliku tragičnog čovekovog iskustva našeg i minulog vremena i time dao poseban i veoma značajan doprinos savremenoj srpskoj književnosti.
Nagrada će biti uručena na Ćorovićevim susretima u Bileći od 23. do 25. septembra.

Related posts